Riisling

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Riesling)
Riislingi viinamarjad

Riisling (saksa keeles Riesling) on traditsiooniline Saksamaa ja Alsace'i valge viinamarjasort, mida kasutatakse eelkõige riislingiks nimetatava veini valmistamiseks.

Tegemist on väga vana sordiga, esimene kirjalik märge riislingi kohta on aastast 1435. Peale Saksamaa ja Prantsusmaa kasvatatakse seda ka Austrias ja Põhja-Itaalias.

Austrias on riisling kasvatatavuselt teisel kohal, kohe pärast viinamarjasorti "Grüner Veltliner".

Riislingi viinapuid kasvatatakse ka Austraalias, seal ta on valgetest viinamarjadest kasvatatavuse poolest 2.-3. kohal olev viinamarjasort.

Riislingist valmistatud veinide omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Veini potentsiaalse kvaliteedi poolest on riisling võrdne Chardonnay'ga, kuid pole sugugi nii populaarne. Riisling on tihti kuiv, väga aromaatne, tsitruseline, lilleline ja mineraalne vein. Kui enamik valgeid veine on kahe- kuni nelja-aastase normaalse elutsükliga, siis riislingil hakkab sel ajal alles teine hingamine ning tänutäheks hoidmise eest täieneb aroomibukett petrooliste ja kuivatatud puuviljaliste nootidega, mis on intelligentse veini puhul lausa suurepärased aroomibuketi lisandid. Ka on riisling vastupidav ilmastikuoludele, mis võimaldab kasvatada seda ka külmadel ja põhjapoolsetel aladel. Heal riislingil on spetsiifiline, veidi bensiini meenutav aroom.

Sarnase nimega viinamarjasordid[muuda | muuda lähteteksti]

On mitu viinamarjasorti, kus vaatamata sellele, et nimes sisaldub sõna "riesling", ei ole mingit moodi seotud eespool nimetatud viinamarjasordiga.

  • "Welschriesling" – see viinamarjasort on levinud sellistes riikides nagu Austria, Horvaatia, Tšehhi, Ungari ja Rumeenia. Vaatamata sarnasele nimele ei ole tal midagi ühist päris riislingiga.
  • "Schwarzriesling" ('must riisling') – tegu on saksakeelse nimetusega viinamarja "Pinot Meunier" kohta.
  • "Gray Riesling" – seda viinamarjasorti tuntakse ka "Trousseau grisi" nime all. Seos tegeliku riislingi viinamarjaga puudub.
  • "White Riesling" – see on nn 'õige' riisling, mõnikord kutsutakse seda ka "Johannisbergi Rieslingiks". Nimi tuleneb Johannisbergi lossist (Schloss Johannisberg). Samuti on levinud väljend "Reini jõe riisling".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]