Respo Haagised AS

Allikas: Vikipeedia

Aktsiaselts Respo Haagised on Eesti haagisetootja. Peamiseks tegevusalaks on kuni 3500 kg kogukaaluga haagiste tootmine ja müük. Tootmismaht on keskmiselt 50 haagist päevas. Ettevõte põhineb eesti kapitalil.

Respo on turuliider Eestis ja Soomes ning viie suurima haagiste müüja seas Norras, Rootsis, Lätis ja Leedus.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Väikeettevõte Respo asutati 4. aprillil 1990. aastal Otepääl ja reorganiseeriti hiljem aktsiaseltsiks Respo Haagised. Tartumaal Ülenurme vallas renditi ruumid ja alustati haagiste väiketootmist. 1998. aasta sügisel osteti aktsiaseltsilt Tartu EPT töökojahoone Tõrvandis, kuhu järgmise aasta alguseks koondati seni eri paigus asunud tootmisüksused. Praeguseks kuulub ettevõttele tootmis-, olme-, kontori- ja laopinda kokku 20 000 m², lisaks 10 ha (100 000 m2) suurune territoorium valmis- ja pooltoodangu ladustamiseks.

Kolme töötajaga alustanud firmast on saanud ettevõte, mis annab tööd sajakuuekümnele inimesele.

Tegevusalad[muuda | muuda lähteteksti]

Toodetavate järelhaagiste nomenklatuuri kuulub üle saja mudeli, sealhulgas treilerid autode ja ehitusmasinate transportimiseks, furgoon- ja platvormhaagised, soojakuhaagised, minikaravanid, samuti vabaaja-haagised paatide, lumesaanide, mootorrataste veoks ja haagised ATV-dele. Valmistatakse ka sihtotstarbelisi haagiseid teemärgistuse, lipuvarraste, kerglennukite jms. tarbeks.

Toodangust eksporditakse 70%, peamiselt Soome, Norrasse, Rootsi, Venemaale, Leetu ja Lätti.

Aktsiaseltsile Respo Haagised kuuluvad tütarettevõtted Respo Perävaunut OY Soomes, Respo AB Rootsis, Respo Tilhenger AS Norras, Respo Piekabes SIA Lätis ja üks ühisettevõte РЕСПО Venemaal.

Ettevõte on märkimisväärselt investeerinud tootearendusse, digitaliseerimisse ja kaasaegsesse tehnoloogiasse (2009. a. juurutati kõrgtehnoloogiline arvprogrammeeritav lehetöötlemiskompleks PivaPunch, 2016. a. laserpink Amada LC ja CNC-lõikepink FlexiCam XL, 2019. a. keevitusrobot koos integreeritud töölauaga, 2020 aastal painutusrobot, 2021 aastal lehetöötlemiskeskus PrimaPower.

Respo eesmärgiks on olla oma valdkonnas tootearenduse tipus, tõsta uute toodete (soojakuhaagised, minikaravanid, multirull paadihaagised jt.) väljaarendamisega rahvusvahelist konkurentsivõimet.

Kaasaegse haagisetootmise innovatiivsed lahendused pakuvad lisandväärtust kas suurenenud funktsionaalsuse, disaini ja vastupidavuse või odavama hinna läbi. Uued juurutatud haagiseperekonnad on kaasaegsed ja konkurentsivõimelised kogu Euroopas.

Kaubamärgid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Soomes – Respo Peräkärryt
  • Norras – Respo Tilhenger
  • Rootsis – Respo Släpvagnar
  • Leedus – Respo Priekabos
  • Lätis – Respo Piekabes
  • Venemaal – Реcпo прицепы

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]