Remedios Varo

Allikas: Vikipeedia
Remedios Varo
Sünninimi Remedios Varo Uranga, María de los Remedios Alicia Rodriga Varo y Uranga
Sündinud 16. detsember 1908
Anglès, Kataloonia, Hispaania
Surnud 8. oktoober 1963 (54-aastane)
Ciudad de México, Mehhiko
Rahvus hispaanlane
Haridus Real Academia de Bellas Artes de San Fernando
Tegevusala maalikunstnik
Kunstivool sürrealism
Abikaasa Gerardo Lizárraga (abiel. 1930–?), Benjamin Péret (1937–), Walter Gruen (1952–1963)
Sugulased Ignacia Uranga Bergareche, Rodrigo Varo y Zajalvo, Luis Varo, Rodrigo Varo, jr.

Remedios Varo Uranga (16. detsember 1908 Anglès8. oktoober 1963 México) oli katalaani päritolu Hispaania-Mehhiko sürrealistlik naismaalikunstnik.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

María de los Remedios Alicia Rodriga Varo y Uranga[1] sündis Anglèsis Girona provintsis Hispaanias 16. detsembril 1908.

1924. aastal asus 15-aastane Remedios Varo isa algatusel õppima San Fernando akadeemiasse (Real Academia de Bellas Artes de San Fernando), olles seal üheks esimestest naisüliõpilastest, ja lõpetas selle 1930. aasta joonistamisõpetajana. Sel perioodil suhtles ta selliste kunstnikega nagu Federico García Lorca (luuletaja ja näitekirjanik) ja Salvador Dalí. Asudes elama Barcelonasse, huvitus Varo sürrealismist ja liitus katalaani avangardse sürrealistliku rühmitusega Logicofobista. 1936. aastal osaledes ta rühmituse ajaloolisel näitusel. Koos oma teise abikaasa Benjamin Péret’ga suundusid nad elama Pariisi, kus võtsid aktiivselt osa sürrealistide liikumisest. Varo esines näitustel ja tema joonistusi avaldati sürrealistide väljaannetes.

Hispaania kodusõja ajal põgenes ta Prantsusmaale, kus viibis natside sissetungini 1941. aastal, mil tal õnnestus pääseda Mehhikosse. Ta tegeles kommertskunsti ja interjööri disainiga ning kujundas koos Leonora Carringtoni ja Marc Chagalliga teatri- ja balletikostüüme. Alates 1953. aastast pühendas ta end täielikult maalimisele. 1955. aastal esitles ta oma töid kollektiivnäitusel Diana galeriis Mehhiko pealinnas, millele järgnes isikunäitus järgmisel aastal.

Remedios Varo suri 8. oktoobril 1963. aastal Méxicos müokardi infarkti.

"Roulotte", 1955

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Varo loomingus on segunenud teaduslikkus ja esoteerika, psühhoanalüüs ja alkeemia. Tema maalidel on sageli stiliseeritud inimfiguurid, millel on nii unenäolisi kui ka arhetüüpseid elemente ning kes tegelevad müstilise ja alkeemilise tegevusega. Tema tööde kompositsioonides on viiteid keskaegsele kunstile ja need näitavad tema head joonistusoskust.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Remedios Varo", Wikipedia, la enciclopedia libre (hispaania), 30. aprill 2023, vaadatud 15. mail 2023

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]