Rein Tenson

Allikas: Vikipeedia

Rein Tenson (24. august 1943[1]- 14.juuni 2021 ) oli eesti bioloog.

Sündis Tartus, pere kolmanda lapsena. Räpina Keskkooli lõpetas toimeka ja loodusehuvilise abituriendina 1962. aastal. Sellele järgnesid Tartu Riiklik Ülikool ja sõjaväeaastad. Ülikooli ajal oli Rein tuntud Tartu üliõpilaspäevade juhina – mäletatakse tõrvikurongkäike ja fosforiidivastaseid koosolekuid. Neil aastatel osales ta peamiselt bioloogiaüliõpilastest koosnevas ansamblis Rajacas, mille tuntuim laul on „Kuni su küla veel elab“.

Diplomitööks valis ta Taevaskoja samblike koosluste uurimise. Juhendajaks oli professor Hans Trass.

Ülikooli järel suunati ta tööle Aegviidu Metsamajandisse, looduskaitsespetsialistiks. Töö oli keeruline, sest kaitsealal olid Vene sõjaväebaasid, aga neile eestlaste piirangud, eriti jahikeeld, ei sobinud.

Aravuse forellimajandis tegi Rein oma elutöö, töötades algul kalakasvatajana ja hiljem majandi juhina – kokku ligi 40 aastat. Seal vajati majanduslikku mõtlemist ja koostöö-oskust teiste Eesti kalakasvandustega. Tema initsiatiivil sündis kogu Eestis populaarseks saanud MTÜ Eesti Kalaturism.

Eesti iseseisvusajaga koos saabunud põllumajandusreformi järel oli forellimajand esimene tootmisüksus Eduard Vilde nimelise kolhoosi 37-st üksusest, kus asutati omaette majandamisüksus - aktsiaselts. Sealt käidi mõõtu võtmas mitmelt poolt. Reinu kirjutatud kogemuslood olid ajakirjanduses oodatud.

2014. aastal anti kalakasvandus edasi uutele omanikele ja pere kolis Pärnusse.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Rein Aravuselt: Rein Tenson 60. Eesti Kalakasvataja (Eesti Kalakasvatajate Liidu infoleht) 2(36), juuli 2003, lk 7

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]