Reet Made

Allikas: Vikipeedia
Reet Made

Reet Made (kuni 1963 Jõeots; sündinud 4. mail 1941 Tallinnas) on eesti ajakirjanik ja kirjanik.

Õppis Tallinna 20. Keskkoolis. 1968. aastal lõpetas Tartu Riikliku Ülikooli eesti filoloogia ajakirjanduse eriharus.

Aastatel 1961–2001 töötas ta Eesti Raadios saadete autori, toimetaja, vanemtoimetaja ja toimetuse juhatajana, lõpuks produtsendi – vastutava toimetajana. Tema toimetatud või autorisaated on olnud "Tüdrukud", "Mõistukera", "Mikriveski", "Akadeemiline pooltund", "Risti-rästi ümber ilma", "Valmistatud Eestis. Eesti edukad ettevõtted", "Kooliprii", "Lastetuba" jt. Osalenud reporterina laulupidude, Noorteraadio matkamängude ja raadio otseülekannetes. Teinud saateid ka Eesti Televisioonile.

Läbis koos Mati Talvikuga märtsis 1959 Eesti Raadio informatsioonisaadete juurde 29. aprillil 1958 loodud Noorte Reporterite Klubi teise konkursi. Oli aastaid selle klubi president. Aastatel 1977–1988 juhendas ta ise Noorte Reporterite Klubi tegevust.

Aastatel 1994–2000 oli Made Lasnamäe Üldgümnaasiumi raadioeriala õpetaja.

Reet Made on Eesti Ajakirjanike Liidu liige 1969. aastast ja Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni (EENA, BPW Estonia) liige.

Teoseid[muuda | muuda lähteteksti]

"Lapsepõlvelood"[muuda | muuda lähteteksti]

Ehkki Reet Made on kirjutanud märkimisväärse osa oma raamatutest noortele, on tema kui eeskätt laste- ja noortesaateid teinud ajakirjaniku teostes olulisel kohal tagasivaated lapsepõlve ja minevikku laiemas plaanis.

Alates 2008. aastast on ilmunud kolm raamatut 91 tuntud kultuuriinimese, poliitiku ja ühiskonnategelase lapsepõlve ja noorusaastatest, mis on valik Eesti Raadio populaarses saatesarjas "Lastetuba" kõlanud meenutustest. Raamatutes jutustavad oma lapsepõlvelugusid Valli Lember-Bogatkina, Heljo Mänd, Uno Loop, Anne Veski, Peeter Saul, Eri Klas, Ira Lember, Heinz Valk, Aarne Üksküla, Salme Reek, Voldemar Kuslap, Aili Paju, Tõnu Aav, Paul-Eerik Rummo, Viivi Luik, Maimu Berg, Aleksei Turovski, Priit Pärn, Leelo Tungal, Lembit Ulfsak, Katrin Karisma, Ivo Linna, Olav Ehala, Elle Kull, Mihkel Mutt, Rein Raud, Andres Tarand, Ülo Nugis, Tiit Made, Evald Okas, Toomas Savi, Juhan Peegel, Ülo Tuulik, Jüri Tuulik, Aleksei Tammiste, Viljar Loor, Toomas-Andres Sulling ja teised.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Reet Made on abielus majandusteadlase ja poliitiku Tiit Madega. Ta on kahe poja ema ja viie lapse vanaema. Majandusharidusega poeg Tambet Made (s. 1967) on majanduskonsultant. Poeg Vahur Made (1971–2017) oli ajaloodoktor.

Reisihuvilisena on Reet Made külastanud ligi sadat riiki.