Raul Rebane

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib ajakirjanikust ja meediakonsultandist; kabetaja kohta vaata artiklit Raul Rebane (kabetaja).

Raul Rebane
Sündinud 6. oktoober 1953 (70-aastane)
Pärnu, Eesti
Rahvus eestlane
Alma mater Tartu Ülikool
Elukutse meediakonsultant
Tunnustus Valgetähe IV klassi teenetemärk

Raul Rebane (sündinud 6. oktoobril 1953 Pärnus) on eesti ajakirjanik ja kommunikatsioonikonsultant.

Raul Rebane töötas 1977. aastast Eesti Televisiooni spordisaadete toimetuses. Ta on kajastanud ajakirjanikuna sporti 17 olümpiamängudel, neist 12 korda kohapeal. Aastatel 1998–2008 kuulus olümpiamängude EBU (European Broadcasting Union) infogruppi. Pärast ETV-st lahkumist on tegutsenud peamiselt konsultandina. On algatanud mitmeid projekte, millest kettaheitja Gerd Kanteri olümpiavõitjaks aitamine on pälvinud suurt rahvusvahelist tähelepanu.

Haridustee[muuda | muuda lähteteksti]

Tööelu[muuda | muuda lähteteksti]

Raul Rebane alustas ETV spordisaadetes tööd 1975. aastal praktikandina.
1977–1994 spordireporter.
1994–1998 programmijuht.
1998-1999 TV 1 programmijuht
1999. aastast töötas konsultandi, koolitaja, strateegilise nõustajana. Konverentsiesineja.
2005–2023 on olnud publitsist ja kolumnist. Infosõdade ja psühholoogiliste operatsioonide temaatika tutvustaja ja populariseerija Eestis. Eesti Mälu Instituudi nõukogu liige.

Olümpiavõitja projekt[muuda | muuda lähteteksti]

2000. aasta sügisel lõi Raul Rebane meeskonna kettaheitja Gerd Kanteri abistamiseks. Koostöö kestis 12 aastat ja oli väga edukas. Gerd Kanter tuli 2007. aastal Osakas maailmameistriks ja 2008. aastal Pekingis olümpiavõitjaks. 2012. aastal Londoni olümpiamängudel võitis Kanter pronksmedali. Kogu karjääri vältel võitis Gerd Kanter kokku 11 tiitlivõistluste medalit, mis teeb temast läbi aegade ühe edukama Eesti kergejõustiklase. Meeskonda kuulusid: Vésteinn Hafsteinsson (treener), Indrek Tustit (füsioterapeut, alates 2013 ka treener), professor Mihkel Zilmer (toitlustamise konsultatsioon), Aadu Krevald (biomehhaanika), Hans Üürike (koduleht, statistika), Uno Ojand (abitreener kuni 2006). Gerd Kanteri meeskonna metoodika ja tegutsemispõhimõtted on hiljem olnud eeskujuks paljudele sportlastele ja treeneritele.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Raul Rebane on 1976. aastast abielus haridusteadlase Epp Rebasega (sündinud Jeret).

Raul Rebane peab ennast identiteedilt virulaseks, sest kasvas üles Lääne-Virumaal Pandivere külas. Kuulus Eesti noortekoondisse kergejõustikus. Meistrikandidaat males. Tema vanaisa Mihkel Ausmaa ja vanaisa kolm venda olid politseinikud, mistõttu pere kannatas rängalt 1941. aasta 14. juunil toimunud küüditamisega, kui enamik perest viidi Siberisse.

2007–2018 tegutses ainult sugulastest koosnev Sugulaskoor Ausmaa, milles Raul Rebane laulis. Koori repertuaari oluline osa oli Siberist ja vangilaagritest toodud laulud, mille osa autor oli Raul Rebase onu Mihkel Ausmaa. Koor osales mitmel laulupeol, ka eliitkoorina.

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Raamatud[muuda | muuda lähteteksti]

Artiklid ja raadiosaated[muuda | muuda lähteteksti]

Täielik kogumik Raul Rebase artiklitest ja raadiosaadetest asub tema kodulehe meediaarhiivis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]