Rannakaitsepatarei nr 9

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Rannapatarei nr 9)
Naissaare rannapatarei nr 9 varemed (2012)

Rannapatarei nr 9 oli aastatel 19141916 ehitatud Peeter Suure merekindluse peapositsiooni rannakaitsesüsteemi kuulunud rannapatarei Naissaarel. See kaitses Naissaare akvatooriumi läänes ning Suurupi esiseid alasid Soome lahes.

Rannapatarei nr 9 on tunnistatud kultuurimälestiseks.[1]

Patarei[muuda | muuda lähteteksti]

Rannapatarei paiknes Naissaare põhjaosas ning koosnes neljast (IV-203/50 (8")) suurtükist, mis asusid kahes kahesuurtükilises soomustornis, millel üksnes suurtükiploki kupliosa oli liikuv ja mis asetsesid ühel kagu-loode sirgel. Suurtükiplokkide soomustornide diameeter oli 6,62 m ja soomuse paksus kõikjal ühtlaselt 30 cm.

Sümbolite (IV-203/50) tähendus patarei nimetuses:

Soomustornide all asusid laskemoonavarjendid, kahte torni-laskemoonakeldrit ühendas paksu betooniga ümbritsetud 80 m pikkune tunnel. Tunneliehitise taga asus hoone komandopunkti-jõujaamaga ja muud ruumid. Patareipositsioonideni kulges saarel asuva kitsarööpmelise raudtee haru.

Patarei õhiti 1918. aasta veebruaris Saksa keisririigi vägede pealetungi eel osaliselt Nõukogude vägede poolt, täielikult purustati kagupoolne tulepositsioon ja 50% ulatuses purunes loodepoolne suurtükipositsioon. Patarei komandopunkt-jõujaam on säilinud ja rahuldavas-heas seisukorras.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]