Rahhat Älijev

Allikas: Vikipeedia

Raxat Älïev või Rahhat Älijev (kasahhi Рахат Мұхтарұлы Әлиев; 10. detsember 196224. veebruar 2015) oli Kasahstani ärimees, endine riigitegelane, diplomaat ja president Nursultan Nazarbajevi väimees, kes oma elu viimased aastad elas pagenduses.

Aastatel 2002 kuni 2005 oli Älïev Kasahstani erakorraline ja täievoliline suursaadik Austrias. 2005. aasta juulis sai temast Kasahstani välisministri esimene asetäitja, augustis riigi eriesindaja koostööküsimustes OSCEga. 2007. aasta veebruaris sai temast taas suusaadik Austrias ning Kasahstani alaline esindaja OSCE ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide juures Viinis.

2007. aasta 26. mail teatas Älïev, et asub president Nazarbajeviga opositsiooni ja vabastati kõigilt ametikohtadelt. Mai lõpus esitati talle süüdistused tõsistes kuritegudes (korduv relvastatud inimrööv organiseeritud grupi poolt omakasu motiividel).

Austria föderaalkohus keelas Älïevi väljaandmise Kasahstanile, tuues põhjenduseks, et ei saa loota, et kohtupidamine tema üle seal õiglane on. 2008. aasta jaanuaris mõistis Almatõ rajoonikohus Älïevile tagaselja 20 aastat range režiimiga koloonias koos omandi konfiskeerimisega.

2009. aastal avaldas Älïev raamatu Nazarbajevist pealkirjaga "The Godfather-in-law" (Ristiäi).

Nursultan Nazarbajevi tütre Darigaga on Älïevil kaks poega ja tütar. Abielu oli lahutatud.