RFE/RL

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Raadio Vaba Euroopa)

RFE/RL on eraorganisatsioon, mida rahastab Ameerika Ühendriikide Kongress. RFE/RL loodi 1975. aastal Raadio Vaba Euroopa (inglise keeles Radio Free Europe, RFE) ja Vabadusraadio (inglise keeles "Radio Liberty/Liberation", lühend RL) liitmise teel. Ühendamise käigus säilis kummagi struktuur ja nimi.

Varasema asupaigaga Münchenis ja aastast 1995 Prahas paikneva RFE/RL-i saateid on üldjoontes iseloomustanud faktuaalsus, erapooletus ning taotlus jälgida maailmas toimuvat sihtmaa rahva silmadega ja kõnelda võimalusel just selle maa nimel – erinevalt teistest välisraadiotest, kes eeskätt püüavad esitada enda asukohamaa (rahastava riigi) valitsuse vaateid ja seisukohti.

Aastal 2005 edastas RFE/RL saateid vene, ukraina, valgevene, kasahhi, gruusia, armeenia, aserbaidžaani, türkmeeni, usbeki, tadžiki, tatari, baškiiri, Põhja-Kaukaasia keeltes; Vabadusraadio–Iraani nime all ka pärsia keeles.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Raadio Vaba Euroopa[muuda | muuda lähteteksti]

Raadio Vaba Euroopa loodi Ameerika Ühendriikide Kongressi poolt rahastatud rahvusvahelise raadioringhäälingujaamana 1951. aastal alternatiivse teabelevivahendina Ida-Euroopa rahvastele.

Vabadusraadio[muuda | muuda lähteteksti]

Vabadusraadio oli Ameerika Ühendriikide Kongressi rahastatud rahvusvaheline eraraadio, mis tegutses aastast 1953, andes saateid Nõukogude Liitu.

Osutamaks kooskõlale rahvusvahelise õiguse ja tunnustatud tavadega, samuti vastumeetmete kohatusele, kasutas Vabadusraadio oma saadetes tavaliselt vahemärkust:

"Vabadusraadio on sõltumatu raadiojaam, mida finantseerib Ameerika Ühendriikide Kongress. Ta pühendub informatsiooni vabale levikule veendumuses, et see tugevdab rahu ja vastastikust mõistmist maailma rahvaste vahel. Vabadusraadio saadab Rahvusvahelises Elektersideliidus registreeritud lainepikkustel."

Liitmine[muuda | muuda lähteteksti]

Raadio Vaba Euroopa liideti aastal 1975 Vabadusraadioga (RL) RFE/RL-iks nii, et kumbki raadio säilitas oma endise struktuuri ja nime.

Kahe raadio liitmine võimaldas leedu, läti ja eesti toimetuste avamist 1974–1975 Vabadusraadio koosseisus, kust seni oli antud saateid Nõukogude Liidu rahvaste keeltes. Mittetunnustamispoliitika ei lubanud Balti riike lugeda Nõukogude Liitu kuuluvaiks, see oli RL-i rahastajaid takistanud heaks kiitmast eesti ja balti saadete algatamist Vabadusraadios kui eraldiseisvas asutuses.

NSV Liit püüdis saateid segajatega summutada kuni sügiseni 1988.

Üks RFE/RL Ida-Euroopale ja Venemaale suunatud saadete hiigelraadiosaatja asus Hispaanias, Vahemere rannikul Playa de Palsis ja see lammutati pärast saadete lõppemist (2006).

RFE/RL tähtsamad sihtmaad on olnud Poola, Tšehhoslovakkia, Ungari, Rumeenia, samuti Baltikumi ja Balkani poolsaare maad.

RFE/RL ja Eesti[muuda | muuda lähteteksti]

RFE/RL edastas eestikeelseid saateid aastatel 19752004, Eesti toimetust on juhtinud Aleksander Terras, Eva Merike Kangro-Pennar, Karin Saarsen-Karlstedt, Jaan Pennar, Toomas Hendrik Ilves jt.

Vabadusraadio kutsungid[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Siin Vabaduse Raadio!" (1975–1976)
  • "Siin Vabadusraadio!" (1976–1983)
  • "Siin Vabadusraadio–Baltikum!" (1983–1984)

Muusikaliseks avasignaaliks oli 1975–1989 Tuudur Vettiku "Su Põhjamaa päikese kullas..." Raivo Tammiku arranžeeringus.

1990ndatel oli avasignaaliks puhkpillimotiiv laulust "Jää Vabaks, Eesti Meri", mille autor on Viktor Oksvort (1893–1984).

Samal kümnendil oli saatesegmentide peamiseks vahepalaks Erkki-Sven Tüüri "Illusion" tsüklist "Action.Passion.Illusion".

Eesti toimetuse liikmeid[muuda | muuda lähteteksti]

Eestikeelsete saadete kaastöölisi[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]