Rückerti laulud

Allikas: Vikipeedia

Rückerti laulud (Rückert-Lieder) on austria helilooja Gustav Mahleri poolt saksa poeedi Friedrich Rückerti tekstile loodud laulutsükkel.

Mahler viisistas aastatel 1901–1904 kokku kümme Friedrich Rückerti luuletust, millest viis on koondatud nimetatud kogumikku. Üks viiest laulust jäi orkestreerimata, kuid selle töö tegi ära Leipzigi muusik Max Puttmann. Kontsertidel kantakse seda tavaliselt ette koos ülejäänud sama kogumiku lauludega. Ülejäänud viis laulu moodustavad tsükli "Surnud laste laulud" ("Kindertotenlieder").[1]

1901. aastal Gustav Mahler haigestus ja peaaegu suri suure stressi tõttu oma kõrgel positsioonil Viini Riigiooperi juhi ja peadirigendina. Pärast mitmenädalast eemalviibimist ta siiski toibus. Tema tervenemisele aitas kaasa kohtumine Alma Schindleriga, kellesse Mahler armus, kirjutades talle oma 20-leheküljelise armastuskirja. Samal aastal ta abiellus Almaga ja kirjutas oma kuulsad laulutsüklid "Surnud laste laulud" ja "Rückerti laulud".

Rückerti surmaihalusest ja rahust rääkiv luule liigutas Mahlerit sedavõrd, et ta püüdis poeediga samastuda nii kõnepruugis kui ka oma teoste teemades. Sestpeale ongi tema vokaallooming seotud Rückerti luulega. Rückerti laulude hulka kuulus algselt neli laulu. Pärast Almaga abiellumist kirjutas Mahler veel lisaks laulu "Liebst du um Schönheit" kui deklaratsiooni armastusest oma naise vastu.

Neli esimest teost tulid esmaettekandele Viinis 29. jaanuaril 1905.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Carr, Jonathan (1998). Mahler: A Biography. Woodstock, New York: The Overlook Press. ISBN 0-87951-802-2.