Rändkarp

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib liigist; perekonna kohta vaata artiklit Rändkarp (perekond).

Rändkarp

Kaitsestaatus
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Limused Mollusca
Klass Karbid Bivalvia
Alamklass Erihambalised Heterodonta
Selts Myida
Ülemsugukond Dreissenoidea
Sugukond Rändkarplased Dreissenidae
Perekond Rändkarp Dreissena
Liik Rändkarp
Binaarne nimetus
Dreissena polymorpha
Pallas, 1771

Rändkarp (Dreissena polymorpha) on rändkarplaste sugukonda kuuluv väike mageveekarp. Kirjanduses on teda nimetatud ka harilikuks rändkarbiks, tavaliseks rändkarbiks ja muutlikuks rändkarbiks.

Rändkarbi algupärane levila oli Kagu-Venemaa järved[2]. Esimesena kirjeldas teda 1769. aastal saksa zooloog Peter Simon Pallas, kes leidis neid Uurali, Volga ja Dnepri jõest. Ka tänapäeval leidub neid Musta mere ja Kaspia mere rannikul[3], kuid inimese kaasabil on neid introdutseeritud paljudesse teistesse maailma veekogudesse, kus nad on muutunud invasiivseteks.

Väliselt sarnanevad rändkarbid rannakarplaste (Mytilidae) sugukonna esindajatega ning sarnaselt nendega kinnituvad nad kõvale substraadile büssusega. Fülogeneetiliselt on nad aga lähedamalt seotud Veneridae sugukonna karpidega kui rannakarplastega.

Sageli on rändkarpide koja muster triibuline. Näiteks inglise keeles nimetataksegi neid sebrakarpideks (zebra mussel). Rändkarbi suurim pikkus on umbes 5 cm[4]. Koja kuju on väga varieeruv (ka liigiepiteet polymorpha tähendab ligikaudu 'väga erikujuline').

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Van Damme, D. (2014). Dreissena polymorpha. IUCNi punase nimestiku ohustatud liigid. IUCN 2014.
  2. Center for Invasive Species Research: Zebra Mussels. Cisr.ucr.edu. http://cisr.ucr.edu/quagga_zebra_mussels.html (vaadatud 7.07.2011
  3. Lisický, M. J., 1991. Mollusca Slovenska [Sloveenia limused]. VEDA vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, 344 lk.
  4. Zebra mussels. The National Atlas of the United States of America. Nationalatlas.gov. https://web.archive.org/web/20100527124727/http://www.nationalatlas.gov/articles/biology/a_zm.html (vaadatud 7.07.2011

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]