Rälby

Allikas: Vikipeedia
Rälby

rootsi Rälby
rannarootsi Rälbe
Rälby tuulik
Rälby tuulik
Pindala 4,4 km² (2020)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 19 (31.12.2021)[2] Muuda Vikiandmetes

EHAK-i kood 7205[3] Muuda Vikiandmetes
Koordinaadid 59° 1′ N, 23° 17′ E
Rälby (Eesti)
Rälby
Kaart

Rälby (`räälbi, rootsi `räälbü, kohalikus pruugis Rälbi (`räälbi) või Rälbe (`räälbe)) on küla Vormsi vallas Lääne maakonnas.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Küla kohta kasutati aastal 1526 nime Reuelbue, aastal 1540 Reualbwͤ, aastal 1566 Räffle by, aastal 1637 Räffwalby ja aastal 1689 Rewell By. Aastail 1977–1997 kandis küla ametlikult nime Rälbi.

Rootsi kohanimedes tähendab liigisõna by küla. Nime algusosa seletatatakse mitut moodi: kas häälduslikult väga lähedase Tallinna saksa- ja rootsikeelse nimega Reval, Revel või rannamadalat ehk leetseljakut märkiva sõnaga revel, Vormsi murdes rävul. Carl Russwurm tuletab viimast eelistades nii linna kui ka küla nime sõnast revel, viidates leetseljakute rohkusele Eesti rannavetes. Paul Johansen peab seevastu usutavaks, et Tallinna mõjukad isikud on rootsi ümberasujaid suunanud Vormsi idaossa, seega on Rälby nime saanud Tallinna järgi. Per Wieselgren toetab seda seletust, lisades, et kui lähtuda üksnes rootsi sõnast revel, tuleks kõiki Rewal- või Räffle-kujulisi vanu nimevariante pidada kas rahvaetümoloogiaks või üleskirjutajate ja ametnike väärassotsiatsioonideks. Ka E. Lagmani arvates on Johanseni seletus usutav, kuna Vormsi asustamise ajal olid seal levinud siirdnimed.[4]

Külas on Rälby bussipeatus.[5]

Rälbysse jääb osa Vormsi maastikukaitsealast.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]