Puhverserver

Allikas: Vikipeedia

Puhverserver (inglise keeles Caching Proxy Server, slängis ka proksiserver) on server, mis toimib vahetalitajana brauseri ja veebiressursside vahel.

Puhverserverid aitavad paremini veebi sisu kätte toimetada, kuna salvestavad regulaarselt enimkasutatavate veebilehtede koopiaid oma vahemällu. Kui brauser taotleb veebilehte, mis on juba talletatud puhverserverisse, edastab selle puhverserver. See toimib kiiremini kui lehe otse algsest veebiserverist edastamine ja vähendab ka võrguväliste serverite koormust. Peale selle aitavad puhverserverid parandada turvalisust, kuna filtreerivad välja pahaloomulist veebisisu ja ründetarkvara. Samuti leidub puhverservereid, mis vähendavad andmemahtu, mis tuleb Internetist alla laadida (näiteks Opera Mini kasutab sellist puhverserverit). Eriti oluline on see siis, kui Interneti-teenuse eest makstakse andmemahu pealt, nagu näiteks mobiilsidevõrkudes.

Puhverservereid kasutatakse palju organisatsioonide ja ettevõtete võrkudes. Tihtipeale on nende kasutamine seal kohustuslik. Tavaliselt ei ole puhverserveri kasutamine kohustuslik koduse Interneti-ühendusega, kuid võimalus selleks on reeglina siiski olemas. Kõigil suurematel internetiteenuse pakkujatel on olemas oma puhverserverid.

Eksikult on puhverserveriteks nimetatud kõiki proksiservereid, kuid proksiserverid, mis andmeid ei talleta, ei ole puhverserverid.