Puder

Allikas: Vikipeedia
"Puder". William Hemsley, 1893

Puder on pehme toit, mis on tavaliselt valmistatud jahu, kruupe, tangu või helbeid vees, piimas või mõlema segus keetes. Puder võib olla ka muudest toiduainetest pehmeks ühtlaseks massiks keedetud ja tambitud toit, näiteks kartulipuder.

Koostis[muuda | muuda lähteteksti]

Helbepuder piimaga

Kõige tavalisemad ja populaarsemad pudrud on kaera- ja mannapuder. Putru valmistatakse ka teistest teraviljadest ja isegi kaunviljadest, näiteks läätsedest.

Valmistamine[muuda | muuda lähteteksti]

Ajalooliselt valmistati putru suures katlas tulistel sütel. Tänapäeval valmistatakse putru potiga pliidil või mikrolaineahjus. Kauplustes müüakse selliseidki putrusid, millele on vaja üksnes lisada kuuma piima või vett ja võib-olla natuke oodata.

Putru võidakse maitsestada soola, suhkru või kaneeliga (näiteks mannapuder).

Söömine[muuda | muuda lähteteksti]

Kaerahelbepuder murakatega

Pudru maitse sõltub suuresti lisanditest, millega seda süüakse. Lisandite kasutamine sõltub pudruliigist, näiteks mannaputru süüakse sageli moosiga ja peaaegu mitte kunagi kastmega, seevastu kartuliputru süüakse sageli kastme ja peaaegu mitte kunagi moosiga. Levinuimad lisandid on piimatooted, ennekõike sobib putrudele või. Liha, kala ja herneid kasutatakse sagedamini vedelamates putrudes, muna ja seeni aga sõmeramates. Sibul sobib paljude putrudega. Hirsipudru sisse sobib segada kõrvitsapüreed ning odrapudrusse mooniseemneid. Magusat maitset annavad peale suhkru moos, mesi, rosinad, kuivatatud puuviljad, pähklid, šokolaad jne, nimetatud sobivad eelkõige "valgetele" putrudele – manna- ja riisipudrule aga ka näiteks helbeputrudele.

Puder serveeritakse kuumalt kausis või taldrikul.

Pudruliigid[muuda | muuda lähteteksti]

Indoneesia riisijahupuder

Puder kultuuris[muuda | muuda lähteteksti]

Puder on Põhja-Euroopa ja Venemaa traditsiooniline roog. See on paljudes maailma kultuurides levinud hommikusöök.

Putru antakse sageli süüa haigetele inimestele, sest see on toitev ja seda on lihtne süüa.

Putru on odav ja lihtne valmistada. Sellepärast antakse seda sageli vanglas ja sõjaväes.

Eesti rahvusköögis on tuntud toit kartuli-tangupuder ehk mulgi puder.