Louise Campbell

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Printsess Louise, Argylli hertsoginna)
Louise, 1875

Printsess Louise, Argylli hertsoginna (Louise Caroline Alberta) (18. märts 18483. detsember 1939) oli Briti kuningapere liige ning kuninganna Victoria ja prints Alberti kuues laps (neljas tütar).

Päritolu ja haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Printsess Louise sündis Buckinghami palees ning tema tiitliks sai "Tema Kuninglik Kõrgus". Louise ristiti 13. mail 1848 Buckinghami palee erakabelis ning ta ristivanemad olid Mecklenburg-Schwerini hertsog Gustav, Saxe-Meiningeni hertsoginna ja Mecklenburg-Strelitzi suurhertsoginna Augusta.

Louise'i õpetas Windsori lossis guvernant. 20-aastaselt lõpetas ta Kensington National Art Training Schooli.

Abielu ja lapsed[muuda | muuda lähteteksti]

Printsess Louise abiellus 21. märtsil 1871 Lorne'i markiiga (Argylli krahvi poeg), kes oli toona ka Suurbritannia parlamendi liige. Laulatus toimus Windsori lossi Saint George'i kabelis.

Abielu oli lastetu, kuna Louise oli teismelisena põetud meningiidi tagajärjel viljatu.[viide?] Samas levisid kuuldused, et markii on homoseksuaalne.[viide?]

Elu Kanadas[muuda | muuda lähteteksti]

1878. aastal pakuti Louise abikaasale Kanada peakuberneri ametikohta ning paar kolis Kanadasse. Louise oli Kanadas väga populaarne, reisides kogu riigis ja ka USA-s.

Argylli hertsoginna[muuda | muuda lähteteksti]

24. aprillil 1900 seoses kaheksanda Argylli krahvi surmaga sai markiist uus Argylli krahv ning Louise'ist Argylli krahvinna.

1914. aastal suri markii kopsupõletikku ning lesestunud Louise külastas kogu esimese maailmasõja vältel Kanada armee väeosi.

Elu lõpuaastad[muuda | muuda lähteteksti]

Louise suri 3. detsembril 1939 Kensingtoni palees Londonis 91-aastaselt. Tema soovil ta surnukeha tuhastati ning tuhk maeti Frogmore'i kuninglikku surnuaeda.