Prantsusmaa peaministrite loend

Allikas: Vikipeedia

See on Prantsusmaa peaministrite loend.

Ancien Régime[muuda | redigeeri lähteteksti]

Ancien Régime ajal ei olnud ametlikku tiitlit valitsuse juhile. Mõne Prantsuse kuninga ministrid juhtisid sellest hoolimata valitsust de facto.

Portree Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp Kuningas
Maximilien-de-Sully.jpg Maximilien de Béthune, hertsog de Sully 1589 1610 Henri IV
Concino-Concini.jpg Concino Concini 1610 24. aprill 1617
(suri)
Louis XIII
Cardinal Richelieu (Champaigne).jpg kardinal Richelieu 1624 4. detsember 1642
(suri)
Mazarin-mignard.jpg kardinal Jules Mazarin 1643 9. märts 1661
(suri)
Louis XIV
Colbert1666.jpg Jean-Baptiste Colbert 1661 6. september 1683
(suri)
Louis XIV absoluutne valitsemine 1683 1715
Guillaume Dubois.jpg kardinal Guillaume Dubois 1715 10. august 1723
(suri)
Louis XV
Philippe d'Orleans, regent, et Marie Madeleine de la Vieuville, Comtesse de Parabere (Jean-Baptiste Santerre).jpg Philippe II, Orléans'i hertsog august 1723 2. detsember 1723
(suri)
Louis IV Henri de Bourbon-Conde.jpg Louis Henri, Bourboni hertsog detsember 1723 1726
Cardinal de Fleury by Rigaud.jpg kardinal André-Hercule de Fleury 1726 1743
Louis XV absoluutne valitsemine 1743 1758
Étienne-François de Choiseul.jpg Étienne François, hertsog de Choiseul 1758 1770
AIGUILLON (Emmanuel-Armand de Vignerot, duc d'),.jpg Emmanuel-Armand de Richelieu, hertsog d'Aiguillon 1771 1774
Jean-Fréderic Phélypeaux comte de Maurepas (1701-1781).jpg Jean-Frédéric Phélypeaux, krahv de Maurepas 1774 1781 Louis XVI
Charles Gravier, Comte de Vergennes.jpg Charles Gravier, krahv de Vergennes 1781 1787
Lomeniedebrienne.jpg Étienne Charles de Loménie de Brienne 1787 1788
Necker, Jacques - Duplessis.jpg Jacques Necker 1788 1789
Baron de Breteuil.jpg Louis Auguste Le Tonnelier de Breteuil 1789
Necker, Jacques - Duplessis.jpg Jacques Necker 1789 1790
Armand-Marc Comte de MONTMORIN-SAINT-HEREM.jpg Armand Marc, krahv de Montmorin 1790 1791

Esimene Prantsuse Vabariik (1792–1804)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Esimese Prantsuse Vabariigi ajal muutus valitsuse juhtimise kokkulepe sageli ja peaministri ametit ei olnud.

Esimene Prantsuse Keisririik (1804–1815)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Esimese Prantsuse Keisririigi ajal muutus valitsuse juhtimise kokkulepe sageli ja peaministri ametit ei olnud.

Bourbonide restauratsioon (1815–1830)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Ministrite Nõukogu Presidendid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Portree Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp Kuningas
Talleyrand 01.jpg Charles Maurice de Talleyrand-Périgord,
esimene Benevento vürst
9. juuli 1815 26. september 1815 Louis XVIII
Armand Emmanuel Duke of Richelieu.jpg Armand-Emmanuel du Plessis, hertsog de Richelieu
(esimest korda)
26. september 1815 29. detsember 1818
Dessolles.jpg Jean-Joseph, markii Dessolles 29. detsember 1818 19. november 1819
Élie, comte Decazes.jpg Élie, krahv Decazes 19. november 1819 20. veebruar 1820
Armand Emmanuel Duke of Richelieu.jpg Armand-Emmanuel du Plessis, hertsog de Richelieu
(teist korda)
20. veebruar 1820 14. detsember 1821
Villèle.jpg Jean-Baptiste de Villèle 14. detsember 1821 4. jaanuar 1828 Louis XVIII,
Charles X
Jean-Baptiste Gay, vikont de Martignac 4. jaanuar 1828 8. august 1829 Charles X
Jules de Polignac.jpg Jules, prints de Polignac 8. august 1829 29. juuli 1830

Juulimonarhia (1830–1848)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Ministrite Nõukogu Presidendid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Portree Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp Kuningas
Ametikoht vakantne 29. juuli 1830 13. august 1830 Louis-Philippe I
Victor, 3rd duc de Broglie.jpg Victor, hertsog de Broglie 13. august 1830 2. november 1830
Jacques Laffitte.jpg Jacques Laffitte 2. november 1830 13. märts 1831
Perier, Casimir - 2.jpg Casimir Pierre Perier 13. märts 1831 16. mai 1832
Ametikoht vakantne 16. mai 1832 11. oktoober 1832
Nicolas Jean-de-Dieu Soult.jpg Jean-de-Dieu Soult, hertsog de Dalmatie 11. oktoober 1832 18. juuli 1834
David Etienne Maurice Gerard.jpg Étienne Maurice, krahv Gérard 18. juuli 1834 10. november 1834
Maret, duc de Bassano.jpg Hugues-Bernard Maret, hertsog de Bassano 10. november 1834 18. november 1834
Mortier, Edouard.jpg Edouard Mortier, hertsog de Treviso 18. november 1834 12. märts 1835
Victor, 3rd duc de Broglie.jpg Victor, hertsog de Broglie 12. märts 1835 22. veebruar 1836
Adolphe Thiers.jpg Adolphe Thiers 22. veebruar 1836 6. september 1836
Comtemole.jpg Louis, krahv Molé 6. september 1836 31. märts 1839
Ametikoht vakantne 31. märts 1839 12. nai 1839
Nicolas Jean-de-Dieu Soult.jpg Jean-de-Dieu Soult, hertsog de Dalmatie 12. mai 1839 1. märts 1840
Adolphe Thiers Nadar 2.JPG Adolphe Thiers 1. märts 1840 29. oktoober 1840
Nicolas Jean-de-Dieu Soult.jpg Jean-de-Dieu Soult, hertsog de Dalmatie 29. oktoober 1840 19. september 1847
Guizot3.jpg François Guizot 19. september 1847 23. veebruar 1848
Comtemole.jpg Louis, krahv Molé 23. veebruar 1848 24. veebruar 1848

Teine Prantsuse Vabariik (1848–1852)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Ajutiste valitsuste juhid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Portree Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp
Jacques-Charles Dupont de L'Eure.jpg Jacques-Charles Dupont de l'Eure 24. veebruar 1848 9. mai 1848
Arago Francois portrait.jpg François Arago 10. mai 1848 24. juuni 1848
Cavaignac.jpg Louis-Eugène Cavaignac 28. juuni 1848 20. detsember 1848

Ministrite Nõukogu Presidendid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Portree Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp President
Barrot.jpg Odilon Barrot 20. detsember 1848 31. oktoober 1849 Louis-Napoléon Bonaparte
Général de Beaufort d'Hautpoul.jpg Alphonse Henri, krahv d'Hautpoul 31. oktoober 1849 10. aprill 1851
Leon-Faucher.jpg Léon Faucher 10. aprill 1851 26. oktoober 1851
Ametikoht vakantne 26. oktoober 1851 2. detsember 1852

Teine Prantsuse Keisririik (1852–1870)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Portree Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp Keiser
Ametikoht vakantne
(Napoleon III absoluutne valitsemine)
2. detsember 1852 27. detsember 1869 Napoleon III
Ministerpräsident Ollivier.JPG Émile Ollivier 27. detsember 1869 9. august 1870
Palikao.jpg Charles Cousin-Montauban, krahv de Palikao 9. august 1870 4. september 1870

Kolmas Prantsuse Vabariik (1870–1940)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Rahvusliku Kaitse Valitsuse President[muuda | redigeeri lähteteksti]

Portree Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp
Trochu.jpg Louis Jules Trochu 4. september 1870 22. jaanuar 1871

Ministrite Nõukogu Presidendid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Portree Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp President
Dufaure.jpg Jules Armand Dufaure 19. veebruar 1871 24. mai 1873 Adolphe Thiers
Debrogli.jpg Albert, hertsog de Broglie 25. mai 1873 22. mai 1874 Patrice de Mac-Mahon
Cissey.jpg Ernest Courtot de Cissey 22. mai 1874 10. märts 1875
Buffet.jpg Louis Buffet 10. märts 1875 23. veebruar 1876
Dufaure.jpg Jules Armand Dufaure 23. veebruar 1876 12. detsember 1876
Jules Simon 2.jpg Jules Simon 12. detsember 1876 17. mai 1877
Debrogli.jpg Albert, duc de Broglie 17. mai 1877 23. november 1877
Rochebouët.jpg Gaëtan de Rochebouët 23. november 1877 13. detsember 1877
Dufaure.jpg Jules Armand Dufaure 13. detsember 1877 4. veebruar 1879
Waddington.jpg William Henry Waddington 4. veebruar 1879 28. detsember 1879 Jules Grévy
Freycinet2.jpg Charles de Freycinet 28. detsember 1879 23. september 1880
Julesferry.jpg Jules Ferry 23. september 1880 14. november 1881
LéonGambetta.jpg Léon Gambetta 14. november 1881 30. jaanuar 1882
Freycinet2.jpg Charles de Freycinet 30. jaanuar 1882 7. august 1882
Duclerc.jpg Charles Duclerc 7. august 1882 29. jaanuar 1883
Armand Fallieres.jpg Armand Fallières 29. jaanuar 1883 21. veebruar 1883
Julesferry.jpg Jules Ferry 21. veebruar 1883 6. aprill 1885
Brisson.jpg Henri Brisson 6. aprill 1885 7. jaanuar 1886
Freycinet2.jpg Charles de Freycinet 7. jaanuar 1886 16. detsember 1886
Goblet.jpg René Goblet 16. detsember 1886 30. mai 1887
Rouvier.jpg Maurice Rouvier 30. mai 1887 12. detsember 1887
Tirard.jpg Pierre Tirard 12. detsember 1887 3. aprill 1888 Marie François Sadi Carnot
Floquet.jpg Charles Floquet 3. aprill 1888 22. veebruar 1889
Tirard.jpg Pierre Tirard 22. veebruar 1889 17. märts 1890
Freycinet2.jpg Charles de Freycinet 17. märts 1890 27. veebruar 1892
Emile Loubet.jpg Émile Loubet 27. veebruar 1892 6. detsember 1892
Ribot.jpg Alexandre Ribot 6. detsember 1892 4. aprill 1893
Dupuy.jpg Charles Dupuy 4. aprill 1893 3. detsember 1893
Jean Casimir-Perier.jpg Jean Casimir-Perier 3. detsember 1893 30. mai 1894
Dupuy.jpg Charles Dupuy 30. mai 1894 26. jaanuar 1895 Jean Casimir-Perier
Ribot.jpg Alexandre Ribot 26. jaanuar 1895 1. november 1895 Félix Faure
Bourgeoi.jpg Léon Bourgeois 1. november 1895 29. aprill 1896
Meline.jpg Jules Méline 29. aprill 1896 28. juuni 1898
Brisson.jpg Henri Brisson 28. juuni 1898 1. november 1898
Dupuy.jpg Charles Dupuy 1. november 1898 2. juuni 1899 Émile Loubet
Pierre Waldeck-Rousseau by Nadar.jpg Pierre Waldeck-Rousseau 22. juuni 1899 7. juuni 1902
Émile Combes (1835–1921).jpg Émile Combes 7. juuni 1902 24. jaanuar 1905
Rouvier.jpg Maurice Rouvier 24. jaanuar 1905 12. märts 1906
Sarrien.jpg Ferdinand Sarrien 12. märts 1906 25. oktoober 1906 Armand Fallières
Georges Clemenceau Nadar.jpg Georges Clemenceau 25. oktoober 1906 24. juuli 1909
Aristide Briand 2.jpg Aristide Briand 24. juuli 1909 2. märts 1911
Ernest Monis 2. märts 1911 27. juuni 1911
Joseph Caillaux 27. juuni 1911 21. jaanuar 1912
Poincare larger.jpg Raymond Poincaré 21. jaanuar 1912 21. jaanuar 1913
Aristide Briand 2.jpg Aristide Briand 21. jaanuar 1913 22. märts 1913
Louis Barthou 01.jpg Louis Barthou 22. märts 1913 9. detsember 1913 Raymond Poincaré
Gaston Doumergue.jpg Gaston Doumergue 9. detsember 1913 9. juuni 1914
Ribot.jpg Alexandre Ribot 9. juuni 1914 13. juuni 1914
René Viviani 13. juuni 1914 29. oktoober 1915
Aristide Briand 2.jpg Aristide Briand 29. oktoober 1915 20. märts 1917
Ribot.jpg Alexandre Ribot 20. märts 1917 12. september 1917
Paul Painlevé 01.jpg Paul Painlevé 12. september 1917 16. november 1917
Georges Clemenceau Nadar.jpg Georges Clemenceau 16. november 1917 20. jaanuar 1920
Alexandre Millerand, 12e président de la République française.jpg Alexandre Millerand 20. jaanuar 1920 24. september 1920 Paul Deschanel
Georges Leygues 01.jpg Georges Leygues 24. september 1920 16. jaanuar 1921 Alexandre Millerand
Aristide Briand 2.jpg Aristide Briand 16. jaanuar 1921 15. jaanuar 1922
Poincare larger.jpg Raymond Poincaré 15. jaanuar 1922 8. juuni 1924
Frédéric François-Marsal 8. juuni 1924 15. juuni 1924
Édouard Herriot 15. juuni 1924 17. aprill 1925 Gaston Doumergue
Paul Painlevé 01.jpg Paul Painlevé 17. aprill 1925 28. november 1925
Aristide Briand 2.jpg Aristide Briand 28. november 1925 20. juuli 1926
Édouard Herriot 20. juuli 1926 23. juuli 1926
Poincare larger.jpg Raymond Poincaré 23. juuli 1926 29. juuli 1929
Aristide Briand 2.jpg Aristide Briand 29. juuli 1929 2. november 1929
André Tardieu 2. november 1929 21. veebruar 1930
Camille Chautemps 21. veebruar 1930 2. märts 1930
André Tardieu 2. märts 1930 13. detsember 1930
Théodore Steeg 13. detsember 1930 27. jaanuar 1931
Laval-shot0038 cropped.png Pierre Laval 27. jaanuar 1931 20. veebruar 1932 Paul Doumer
André Tardieu 20. veebruar 1932 3. juuni 1932
Édouard Herriot 3. juuni 1932 18. detsember 1932 Albert Lebrun
Joseph Paul-Boncour 18. detsember 1932 31. jaanuar 1933
Daladier.jpg Édouard Daladier 31. jaanuar 1933 26. oktoober 1933
Albert Sarraut.jpg Albert Sarraut 26. oktoober 1933 26. november 1933
Camille Chautemps 26. november 1933 30. jaanuar 1934
Daladier.jpg Édouard Daladier 30. jaanuar 1934 9. veebruar 1934
Gaston Doumergue.jpg Gaston Doumergue 9. veebruar 1934 8. november 1934
Pierre-Étienne Flandin 8. november 1934 1. juuni 1935
Fernand Bouisson.jpg Fernand Bouisson 1. juuni 1935 7. juuni 1935
Laval-shot0038 cropped.png Pierre Laval 7. juuni 1935 24. jaanuar 1936
Albert Sarraut.jpg Albert Sarraut 24. jaanuar 1936 4. juuni 1936
Léon Blum reading.jpg Léon Blum 4. juuni 1936 22. juuni 1937
Camille Chautemps 22. juuni 1937 13. märts 1938
Léon Blum reading.jpg Léon Blum 13. märts 1938 10. aprill 1938
Daladier.jpg Édouard Daladier 10. aprill 1938 21. märts 1940
Paul Reynaud 21. märts 1940 16. juuni 1940
Bundesarchiv Bild 183-H25217, Pétain, edit-1.jpg Philippe Pétain 16. juuni 1940 11. juuli 1940

Vichy Prantsusmaa (1940–1944)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Ministrite Nõukogu Presidendid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Portree President Asepresident Ametiaja algus Ametiaja lõpp
Pétain (paremal)
Laval-shot0038.png
Laval (vasakul)
Philippe Pétain Pierre Laval 11. juuli 1940 13. detsember 1940
Pierre-Étienne Flandin 13. detsember 1940 9. veebruar 1941
François Darlan 9. veebruar 1941 18. aprill 1942
Pierre Laval ametikoht likvideeritud 18. aprill 1942 17. august 1944

Kui Pétain oli nii riigipea kui ka nominaalne valitsusjuht aastatel 1940 ja 1942, oli de facto valitsusjuht aastatel 1940 kuni 1942 tuntud kui Nõukogu Asepresident. Pierre Laval (juuli–detsember 1940), Pierre-Étienne Flandin (1940–1941) ja François Darlan (1941–1942) olid üksteise järgi Nõukogu Asepresidendid. Asepresidendi amet likvideeriti aastal 1942, kui Laval sai võimule ja võttis nominaalse Nõukogu Presidendi ameti.

Prantsuse Vabariigi Ajutine Valitsus (1944–1947)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Ajutise Valitsuse Esimees[muuda | redigeeri lähteteksti]

Portree Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp
De Gaulle-OWI.jpg Charles de Gaulle 20. august 1944 26. jaanuar 1946
Félix Gouin 26. jaanuar 1946 24. juuni 1946
Georges Bidault 24. juuni 1946 28. november 1946
VincentAuriol.png Vincent Auriol 28. november 1946 16. detsember 1946
Léon Blum reading.jpg Léon Blum 16. detsember 1946 22. jaanuar 1947

Neljas Prantsuse Vabariik (1947–1958)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Ministrite Nõukogu Presidendid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Portree Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp President
Paul Ramadier 22. jaanuar 1947 24. november 1947 Vincent Auriol
Bundesarchiv Bild 183-19000-2453, Robert Schuman.jpg Robert Schuman 24. november 1947 24. juuli 1948
André Marie 24. juuli 1948 2. september 1948
Bundesarchiv Bild 183-19000-2453, Robert Schuman.jpg Robert Schuman 2. september 1948 11. september 1948
Henri Queuille 11. september 1948 28. oktoober 1949
Georges Bidault 28. oktoober 1949 2. juuli 1950
Henri Queuille 2. juuli 1950 12. juuli 1950
René Pleven 12. juuli 1950 10. märts 1951
Henri Queuille 10. märts 1951 11. august 1951
René Pleven 11. august 1951 20. jaanuar 1952
Edgar Faure 20. jaanuar 1952 8. märts 1952
Antoine Pinay 8. märts 1952 8. jaanuar 1953
René Mayer 8. jaanuar 1953 28. juuni 1953
Joseph Laniel 28. juuni 1953 19. juuni 1954
Pierre Mendès France.jpg Pierre Mendès France 19. juuni 1954 17. veebruar 1955 René Coty
Christian Pineau 17. veebruar 1955 23. veebruar 1955
Edgar Faure 23. veebruar 1955 1. veebruar 1956
Guy Mollet.jpg Guy Mollet 1. veebruar 1956 13. juuni 1957
Maurice Bourgès-Maunoury 13. juuni 1957 6. november 1957
Félix Gaillard 6. november 1957 14. mai 1958
Pierre Pflimlin 14. mai 1958 1. juuni 1958
Charles de Gaulle-1963.jpg Charles de Gaulle 1. juuni 1958 8. jaanuar 1959

Viies Prantsuse Vabariik (1958-tänapäev)[muuda | redigeeri lähteteksti]

See oli esimene kord, kui kasutati mõistet Peaminister, mitte Ministrite Nõukogu President, kajastades uut võimu jagamist Vabariigi Presidendiga, kes oli enne seda ainult riigipea, kuid mitte valitsusjuht.

Peaministrid[muuda | redigeeri lähteteksti]

Portree Nimi Ametiaja algus Ametiaja lõpp President
Michel Debré.jpg Michel Debré 8. jaanuar 1959 14. aprill 1962 Charles de Gaulle
Georges Pompidou - Bundesarchiv B 145 Bild-F020538-0006.jpg Georges Pompidou 14. aprill 1962 10. juuli 1968
Maurice Couve de Murville.jpg Maurice Couve de Murville 10. juuli 1968 20. juuni 1969
Jacques Chaban-Delmas.jpg Jacques Chaban-Delmas 20. juuni 1969 6. juuli 1972 Georges Pompidou
Pierre Messmer01.JPG Pierre Messmer 6. juuli 1972 27. mai 1974
Jacques Chirac mid-eighties.jpg Jacques Chirac 27. mai 1974 26. august 1976 Valéry Giscard d'Estaing
Raymond Barre 1977-4.jpg Raymond Barre 26. august 1976 21. mai 1981
Pierre Mauroy 1990.jpg Pierre Mauroy 21. mai 1981 17. juuli 1984 François Mitterrand
Laurent Fabius - Royal & Zapatero's meeting in Toulouse for the 2007 French presidential election 0538 2007-04-19.jpg Laurent Fabius 17. juuli 1984 20. märts 1986
Jacques Chirac mid-eighties.jpg Jacques Chirac 20. märts 1986 10. mai 1988
Michel Rocard16.JPG Michel Rocard 10. mai 1988 15. mai 1991
Édith Cresson 15. mai 1991 2. aprill 1992
Pierre Bérégovoy 2. aprill 1992 29. märts 1993
Édouard Balladur and Raymond Barre (cropped).jpg Édouard Balladur 29. märts 1993 18. mai 1995
Alain Juppé.jpg Alain Juppé 18. mai 1995 3. juuni 1997 Jacques Chirac
Lionel Jospin 3. juuni 1997 6. mai 2002
Jean-Pierre Raffarin 7. mai 2002 31. mai 2005
Launch Republique Solidaire 2010-06-19 n05.jpg Dominique de Villepin 31. mai 2005 17. mai 2007
UMP regional elections Paris 2010-01-21 n13.jpg François Fillon 17. mai 2007 15. mai 2012 Nicolas Sarkozy
Jean-Marc Ayrault - mars 2012.jpg Jean-Marc Ayrault 15. mai 2012 31. märts 2014 François Hollande
Valls Toulouse 2012.JPG Manuel Valls 31. märts 2014 François Hollande

Vaata ka:[muuda | redigeeri lähteteksti]