Portugali koloniaalsõda

Allikas: Vikipeedia
Pilte Portugali koloniaalsõjast

Portugali koloniaalsõda (portugali keeles Guerra Colonial Portuguesa) on rida sõjalisi konflikte Portugali relvajõudude ja Portugali Aafrika asumaades tekkinud iseseisvusliikumiste vahel aastatel 19611974.

Erinevalt teistest Euroopa koloniaalriikidest keeldus Portugal 1950.–1960. aastatel oma asumaade iseseisvuspüüdlusi tunnistamast ja peaminister António de Oliveira Salazar välistas igasuguse dekoloniseerimise, suurendades iseseisvusliikumiste tekkides Portugali sõjalist kohalolu asumaades. See viis kolmeharulise sõjalise konfliktini Angolas, Mosambiigis ja Portugali Guineas.

Sõda mõjus väga laastavalt Portugali majandusele. Kuigi inimkaotused olid suhteliselt väikesed, siis 1970. aastateks oli rahva sõjatüdimus suur ja sõjakulutused suured ning paljud noored portugali mehed emigreerusid illegaalselt Prantsusmaale ja USAsse, et sõjaväeteenistust vältida.

Sõda lõppes Portugalis aprillis 1974 toimunud veretu riigipöördega (nelgirevolutsioon), mille järel said kõik Portugali kolooniad aastatel 1974–1975 iseseisvuse, tehes lõpu Portugali koloniaalimpeeriumile.