Castello Sforzesco

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Porta Giovia)
Castello Sforzesco
Bona di Savoia torn

Castello Sforzesco (varem nimetatud Porta Giovia) on kastell Milanos.

Selle rajamist alustasid 14. sajandil Viscontid ja mida Sforzade dünastia hiljem laiendas. Õigupoolest lammutati Viscontide kastell pärast nende valitsusaja lõppu pea täielikult ja ehitati Sforzade poolt taas üles. Oma lõpliku kuju sai võimas tellistest kindlus 15. sajandil Francesco Sforza valitsusajal.

Lossi renessanss-stiilis peatorn on nime saanud firenzelasest arhitekt Antonio Filarete järgi.

Pärast Itaalia ühendamist läks ehitis, mis seni oli sõjaväe valduses olnud, üle Milano linna käsutusse. Linn alustas kohe kastelli rekonstrueerimist. Restaureerimistöid juhatas Luca Beltrami. Keskne Filarete torn peasissekäigu kohal ehitati uuesti aastail 19001905 kuninga Umberto I monumendina.

Teise maailmasõja ajal sai kastell tugevasti kannatada 1943, sest liitlased pommitasid seda.

Kastellis asuvad muuseumid ja kunstigaleriid. Kunstimuuseum Pinacoteca del Castello Sforzesco asutati seal 1950. aastal. Kuulsaim sealne taies on Michelangelo lõpetamata skulptuur "Rondanini Pietà". Veel on lossis antiikkunstimuuseum, mööblimuuseum, muusikainstrumendimuuseum, tarbekunstimuuseum ja arheoloogiamuuseum.

Suures siseõues (Piazza delle Armi) on eksponeeritud mitmetest Milano ajaloolistest ehitistest säilinud hoonefragmente. Lisaks sellele on lossis palju väiksemaid õuesid, millest kauneim on Bramante ja Filarete kujundatud sammaskäikudega ääristatud Cortile della Rochetta.

Kindluse taga asub üks Milano suurimaid parke Parco Sempione.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]