Piusa Ürgoru Puhkekompleks

Allikas: Vikipeedia
Piusa Ürgoru Puhkekompleks, sügis 2013

Piusa Ürgoru Puhkekompleks on turismitalu Võru maakonnas Setomaa vallas Piusa jõe ürgorus. Piusa Ürgoru Puhkekompleksi haldab OÜ NAXOS.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Piusa Ürgoru Puhkekompleks asub kunagises Väiko-Härma veski asukohas. Väiko-Härma veski asutas 1930. aastate paiku Aleksander Laanberg (hiljem eestistatult Laanemäe), kes omandas ehituskrundi jõe paremal kaldal. Vasakpoolse kalda omaniku Voldemar Videriga sõlmis ta "perve kasutamise" lepingu, makstes selle eest 20 puuda rukkeid aastas.

Veskis oli 2 kivipaari. Ühe kivipaariga suudeti tunnis jahvatada 300–400 kg kuivi teri. Peale jahvatuse tehti veel järgmisi teenustöid: laastulöömine, tänu sellele olid ümbruskonna hoonetel katused korda seatud; kreissael oli võimalik valmistada sindleid ja aialippe; höövelmasinat tarvitati ümbruskonna väiksemateks puutöödeks.

Veskijärves leidus haugi, ahvenat, lutsu, särge, hõrnast ja vähki.

Aastast 1963 läks veski "Võidu" sovhoosi valdusse; möldriks oli kohapeal Kusta Klaas, kes vana asjatundjana seadis kohale tulles veski hästi korda. Veski töötas kuni 1972. aastani. 1946. aastal ehitati veski juurde uus elumaja (praegune puhkemaja), kus perekond Laanemäe elas kuni 1961. aastani. Sellest ajast seisis elumaja tühjana.[1]

Piusa ürgoru puhkekeskus

Tänapäev [muuda | muuda lähteteksti]

Pärast mitmeid pärandamisi ja kinkimisi jõudis talu lõpuks Voldemar Laanemäe poja Koidi kätte. Praegune puhkemaja hoone renoveeriti 1999. aastal. Külastajaid hakati selles hoones vastu võtma alates 2000. aastast.

Puhkemajas on 4 magamistuba kokku 9 voodikohaga. Majas ja selle ümbruses on Wi-Fi-võrk. Vanasse sepikotta ehitatud saun asub otse jõe kaldal. Ööbida on võimalik ka renoveeritud aidas, kus on 6 voodikohta. Suitsusaun asub eemal majutushoonetest ning moodustab omaette väikese kompleksi koos lõkkeplatsi ja telkimiskohtadega. Suitsusaun on käsitsiraiutud palkidest murukatusega hoone. Majutuseks on kompleksis ka palkidest kämpinguid.[1]

Puhkemaja lähedalt viib mööda 15 km pikkune Piusa Ürgoru matkarada. Ümberkaudsed metsad on marja- ja seenerikkad.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 "Puhkekeskusest". www.puhkemaja.ee.