Piraadipartei (Rootsi)

Allikas: Vikipeedia
Piraadipartei
Piratpartiet
Rootsi partei
Esimees Rickard Falkvinge
Asutamine 2006
Peakorter Stockholm, Rootsi
Ideoloogia informatsioonivabadus, privaatsus
Koduleht www.piratpartiet.se
Rahvamass 3. juuni 2006 demonstratsioonil, mida tuntakse ka piraatide demonstratsiooni nime all.

Piraadierakond (rootsi keeles Piratpartiet) on Rootsi erakond, mis tegutseb alates 1. jaanuarist 2006. Partei peaeesmärk on reformida autorikaitseseadust ja patentidega seotud seadusi. Partei pole lasknud end liigitada poliitilisel spektril parem- ega vasakparteiks. Rootsi Piraadiparteist lähtub ajalooliselt ka rahvusvahelise dimensiooniga piraadiliikumine.

1. jaanuaril 2006 avas Piraadipartei oma veebisaidi, millel teatas, et kogub allkirju, osalemaks tulevastel Riksdagi valimistel. Vähem kui 24 tunniga olid eesmärgiks seatud 2000 allkirja koos. 3. jaanuari õhtul lõpetati allkirjade kogumine ja umbes 36 tunni jooksul saadi kokku 4725 allkirja. Et aga ametivõimudele on vaja esitada allkirjad käsikirjaliselt, siis saadi vajalikud allkirjad kokku alles 10. veebruariks. 13. veebruaril saadi valitsuselt kinnitus, et erakond saab osaleda septembris toimuvatel Riksdagi valimistel.

31. mail 2006 tegi Rootsi politsei MPAA poliitilisel survel reidi saidiga The Pirate Bay seotud inimeste vastu, mis põhjustas saidi kolmepäevase sulgemise. See sündmus andis suure tõuke partei liikmeskonna kiireks kasvuks.

3. juunil 2006 korraldas Piraadipartei koos teiste erakondade noortega demonstratsiooni Stockholmis ja Göteborgis. See kutsus Rootsis esile laialdase väitluse teabe vaba leviku üle.

17. aprillil 2009 lõppes Pirate Bay kohtuprotsess. Stockholmi ringkonnakohus tunnistas The Pirate Bay omanikud süüdi, mõistes neile aastapikkuse vanglakaristuse ja rahatrahvi, mis andis järjekordse tõuke Piraadipartei liikmeskonna kasvuks. Järgneva 7 tunni jooksul lisandus ligikaudu 3000 liiget, kuigi ametlikult ei ole The Pirate Bay Piraadiparteiga seotud ja erakonna liikmed väidavad, et sellise partei tekkimine on kõigest loomulik jätk piraatluse levimisele ja The Pirate Bay populaarsuse tõusule.

2006. aasta valimistel sai Piraadipartei 34 918 häält, mis on 0,63% kõikidest antud häältest. Parlamenti pääsemiseks on vaja vähemalt 4% häältest, aga juba 2,5% häältest annaks valitsuse toetust valimiskampaaniaks.

2009. aasta Euroopa Parlamendi valimistel sai Piraadipartei 7,1% häältest, mis andis saadud häälte arvult Rootsi erakondade seas 5. koha ja tagas ühe mandaadi Euroopa Parlamendis. Detsembris 2011 sai partei ühe mandaadi juurde, sest Rootsile eraldati kaks lisakohta. Europarlamendi noorimaks liikmeks sai piraadipartei liige Amelia Andersdotter.

Noor Piraat[muuda | muuda lähteteksti]

Noor Piraat (rootsi keeles Ung Pirat) on Piraadipartei noorteorganisatsioon, mis loodi 2006. aasta detsembris. Rohkem kui 15 000 liikmega on Noor Piraat tõusnud aprilliks 2009 suurimaks poliitiliseks noorteorganisatsiooniks Rootsis.

Poliitiline mõju[muuda | muuda lähteteksti]

Vähem kui nädal enne valimisi muutis Rootsi Roheliste Partei oma seisukohta autoriõiguste osas ning Rootsi Mõõdukate Partei (Moderaterna) ja Rootsi Vasakpartei (Vänsterpartiet) muutsid oma arvamust internetist allalaadimise osas. Lisaks väitsid mõlema peaministrikandidaadid, et noortel ei tohiks olla keelatud jagada läbi interneti faile. Pärast valimisi aga selleteemaline arutelu vaibus.

3. jaanuaril 2008 avaldasid 6 parlamendiliiget Rootsi Mõõdukate Parteist artikli, mis kandis kogu mittekommertsliku failijagamise dekriminaliseerimise ideed.

Rootsi Piraadiparteil on olnud laialdane mõju väljaspool ja see on pannud aluse rahvusvahelisele piraadiliikumisele.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]