Pinakoteek

Allikas: Vikipeedia
Milanos asuv Brera pinakoteek

Pinakoteek (kreeka keeles πινακοθήκη) oli pildigalerii kas Vanas Kreekas või Vanas Roomas. Eriti kasutatakse seda nime Kreekas Ateena akropolil asunud hoone Propylaia vasema tiiva moodustanud pilte sisaldanud ehitise kohta. Pinakoteek asus otse Nike ja Athena templi kõrval.

Kuigi geograaf Pausanias kirjutab piltidest "mida aeg ei olnud kustutanud"[1] ning mis näib viitavat freskodele, näitab fakt, et seintel ei ole jälgi ettevalmistustest krohvimiseks, seda, et need maalid olid molbertil pildid[2]. Roomlased võtsid selle sõna kasutusse eramajas olevat pilte, kujusid ja muid kunstiteoseid sisaldavat ruumi tähistava sõnana.

Tänapäeval kasutatakse sõna "pinakoteek" sageli avaliku kunstigalerii kohta ja seda peamiselt Itaalias (Pinacoteca): näiteks Brera pinakoteek Milanos ja teised sarnased asutused Bolognas, Sienas, Vatikanis ja Torinos. Brasiilias asub Pinacoteca do Estado de São Paulo. Müncheni kolm peamist kunstigaleriid on Alte Pinakothek (vanem kunst), Neue Pinakothek (19. sajand) ja Pinakothek der Moderne. Aastatel 20102014 asus Müncheni lähedal Hallbergmoosi omavalitsuses "Pinakothek Hallbergmoos".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Pausanias. Raam. I, xxii. 6.
  2. J. G. Frazer. "Pausanias's Description of Greece", 1898, ii. 252.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press