Pilistvere kirikuaed

Allikas: Vikipeedia
Kirikaia värava eestvaade.
Foto: Robert Treufeldt, 09.08.2014
Vaade kirikaia kabelile.
Foto: Robert Treufeldt, 09.08.2014

Pilistvere kirikuaed on kirikuaed Pilistvere kihelkonnas Viljandimaal, tänapäevase haldusjaotuse järgi Pilistvere külas Põhja-Sakala vallas Viljandi maakonnas.

Kirikuaed on olnud kasutusel ka kalmistuna. Matmine kirikuaeda lõpetati üldiselt millalgi pärast 1772. aastat ning edaspidi maeti kihelkonna surnud Pilistvere kalmistule. Üksikuid matuseid on arvatavasti olnud ka 20. sajandil.[1]

19. sajandi algul ümbritseti kirikuaed müüriga ning aia lõunaossa rajati kabel. 1838. aastal ehitati klassitsistlik väravaehitis. Kirikuaias on näha üksite hauatähiste jäänuseid, kuid pole teada, kas need on oma algsel kohal. Kirikuaeda maetud inimeste üldarv ei ole teada. Praegu (jaanuaris 2015) on see üldiselt hooldatud.

Mälestis[muuda | muuda lähteteksti]

Pilistvere kirikuaed on 1997. aastast riiklik arheoloogia- ja ehitismälestis.[2] Selle alal asub mälestisena veel Pilistvere Andrease kirik, kabel[3] ning kirikuaia piirdemüür.[4] Nendel ning asulakohal[5], Vabadussõja mälestussambal, Pilistvere II maailmasõja matmispaigal ning Laenu-Hoiu Ühisuse hoonel[6] on ühine mälestise kaitsevöönd.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Käsikirjad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Taavi Pae. Eesti kalmistute kujunemine ja paiknemise seaduspärasused. Magistritöö. Tartu 2002

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]