Pennsylvania ülikool

Allikas: Vikipeedia
Pennsylvania ülikool
University of Pennsylvania
Vapp
Deviis Leges sine moribus vanae ('Seadused on kommeteta kasutud').
Asutatud 14. novembril 1740
Tüüp eraõiguslik teadusülikool
Eelarve 4,4 miljardit dollarit (2023)
President J. Larry Jameson (ajutine)
Akadeemilisi töötajaid 4793 (2018)
Üliõpilasi 23 374 (2022)
Bakalaureuse­õppes 9760 (2022)
Asukoht Philadelphia, Pennsylvania, USA
Sportlik hüüdnimi Penn Quakers
Maskott The Quaker
Pennsylvania ülikooli linnak

Pennsylvania ülikool (University of Pennsylvania; lühend Penn või UPenn) on eraülikool USA-s Pennsylvania osariigis Philadelphias. Tegemist on ühe kõige vanema kõrgkooliga riigis. Ülikoolis õppis 2022. aasta seisuga üle 23 300 üliõpilase. Ülikooli deviis on Leges sine moribus vanae ('Seadused on kommeteta kasutud').

Pennsylvania ülikooli asutamisaastaks loetakse 1740. aastat. Ülikooli esimeseks juhatajaks oli Benjamin Franklin. 1765. aastal asutati Pennsylvania ülikooli meditsiinikool, mis oli Põhja-Ameerika esimene meditsiinikool. Lisaks meditsiinikoolile on Pennsylvania ülikoolil tänapäeval inseneri- ja rakendusteaduste, õigusteaduste, arhitektuuri, hambaarstiteaduse, ärinduse (The Wharton School), kunstiteaduste, veterinaaria, hariduse, õenduse ja kommunikatsiooni teaduskond. Selle instituutide hulka kuuluvad Wistari anatoomia- ja bioloogiainstituut ning geneetika instituut. Ülikoolil on 1887. aastal asutatud arheoloogia- ja antropoloogiamuuseum.

1946. aastal alustas Pennsylvania ülikoolis tööd esimene laiaotstarbeks mõeldud elektrooniline arvuti ENIAC.

Pennsylvania ülikool on USA eraülikoolide spordiklubide ühenduse Ivy League'i liige. Ülikooli spordivõistkonnad kannavad nimetust Penn Quakers. Ülikool võõrustab riigi vanimat kergejõustikuvõistlust Penn Relays.

Ülikooliga on seotud olnud 39 Nobeli auhinna laureaati. Ülikooli vilistlaste hulka kuuluvad teiste seas USA 9. president William Henry Harrison, USA 45. president Donald Trump, Eesti president Toomas Hendrik Ilves, Ghana esimene president Kwame Nkrumah, Francis Hopkinson, George Clymer, James Wilson, Benjamin Rush, Martha Hughes Cannon, William Wrigley, Jr., Ezra Pound, William Carlos Williams, Warren Buffett, Arlen Specter, Noam Chomsky, Ed Rendell, Jon Huntsman Jr. ja Elon Musk.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]