Paul August Ferdinand Glanström

Allikas: Vikipeedia

Paul August Ferdinand Glanström (11. september / 22. september 1788 Järva-Jaani – 26. november / 8. detsember 1829 Ambla) oli Eesti vaimulik.

Glanström õppis Tallinna toomkoolis. Tartu Ülikooli usuteaduskonnas õppis ta aastatel 18041807; 21. oktoobril 1808 Heidelbergi Ülikooli. Ordineeriti 1. veebruaril / 13. veebruaril 1814 õpetajaks.

Oli aastatel 18141829 Ambla Maarja koguduse õpetaja.

Ta asutas Amblas kihelkonnakooli, mis paiknes köstri elamus ja tegutses veel aastal 1837[1].

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa Christian Jacob Glanström oli Järva-Jaani Ristija Johannese koguduse õpetaja, vanaisa Jonas Glanström oli Reigi Jeesuse koguduse õpetaja, teine vanaisa Olaus Kellmann oli Muhu Katariina koguduse õpetaja ja Saaremaa superintendent. Tema onu Johann Friedrich Glanström oli Mihkli Miikaeli koguduse õpetaja, teine onu David Gottlieb Glanström oli Paide ja Anna koguduse õpetaja, vend Theodor Friedrich Glanström oli Mihkli Miikaeli koguduse õpetaja. Tema tädimees Karl Fromhold Glöckner oli Muhu Katariina koguduse õpetaja.

Glanström oli kolm korda abielus. Tema teise naise isa Jakob Heinrich Schlepegrell oli Ridala Püha Maarja Magdaleena koguduse õpetaja. Tema kolmanda naise Sophie Juliane Emilie isa Samuel Christian Kettler oli Juuru Mihkli koguduse õpetaja, abikaasa vanaisa Kaspar Anton Kettler oli Karuse ja Hanila Pauluse koguduse õpetaja, abikaasa teine vanaisa Anton Friedrich Bornwasser oli Rõuge Maarja koguduse õpetaja.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Liivi Aarma Põhja-Eesti vaimulike lühielulood 1525-1885 Tallinn 2007