Park (hotell)

Allikas: Vikipeedia

Park oli hotell Tartus Toomemäe pargis aadressil Vallikraavi tänav 23, hooneni viivad juurdepääsud Juhan Liivi ja Vallikraavi tänavalt.

Hoone ehitati Tartu linnaarhitekti Arnold Matteuse 1940. aastal valminud projekti järgi Noorte Meeste Kristlikule Ühingule matkakoduks, sõja tõttu valmis see alles 1943. aastal. Hoone paikneb küll miljööväärtuslikul alal, kuid pole muinsuskaitse all.

Matteus valis ka hotelli kaunistanud kunstiteosed. Nende seas oli mitme tuntud kunstniku loomingut, nagu Elmar Kitse maal "Tartu vaade Toomelt" (1957), Aleksander Vardi maal "Tartu vaade" (1957), Anton Starkopfi marmorkuju "Naine vaasiga" (1957) ja Varmo Pirgi maal "Tartu motiivil" (1943). Hooneesisel haljasalal asub Juhan Paberiti skulptuur "Õppiv tütarlaps"[1].

Hotell suleti 1. oktoobrist 2015.[2] Hotell Park oli Tartu vanim järjepidevalt töötanud majutusasutus, selles oli sulgemise eel 19 numbrituba ja töötas seitse inimest. Hotelli viimane juhataja oli Eve Veede.

Hotelli Park on oma teostes kirjeldanud Jüri Aarma, Hellar Grabbi, Kärt Hellerma, Jaak Juske, Jaan Kross, Mihkel Mutt, Karl Martin Sinijärv, Vaino Vahing ja Enn Vetemaa[3]. Kuna teiste tuntud kultuuritegelaste seas peatus hotellis ka Vene kirjanik Aleksandr Solženitsõn, on Tartu linna kaasava eelarve raames soovitud Pargi hotelli juurde Solženitsõni mälestuskivi paigaldamist[4]. 1964. aastal peatus hotellis Soome Vabariigi president Urho Kaleva Kekkonen, kelle järgi pandi nimi ta numbritoale[5].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]