Aukštieji Paneriai

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Paneriai)

Aukštieji Paneriai (tõlkes Ülemine Paneriai) on Vilniuse linnaosa. Asub linna edelapiiril Nerise kaldal Paneriai valla territooriumil. Aukštieji Paneriai piirneb loodes Žemieji Paneriaiga, läänes Raisteliaiga, põhjas Gariūnaiga, edelas Naujakiemisega, lõunas Vaidotai ja Degeniaiga, idas aga Kazbėjai ja Liudvinavasega.

Aukštieji Paneriai asub Vilniuse ja Kaunase vahelise raudtee ääres, millelt lahkneb seda Vilniuse ja Lida vahelise raudteega ühendav raudteelõik. Sinna jääb Paneriai tunnel. Seal asuvad Paneriai raudteejaam ja suletud Pušynase raudteepeatus. Linnaosa jaguneb kaheks eriilmeliseks osaks – metsaseks alaks raudteejaama ümbruses ja idapoolseks tööstuspiirkonnaks.

Aukštieji Paneriai jääb osaliselt Paneriai erosiooniküngaste maastikukaitsealale, osalt aga Vokė ürgoru nõlva geomorfoloogilisele kautsealale.[1] Seal asuvad Aukštieji Paneriai park, Paneriai parkmets ja Žemieji Paneriai memoriaalpark.

Aukštieji Paneriais asub tuletõrjedepoo. Paneriai on tuntud kui juutide ja sõjavangide hukkamise koht Teise maailmasõja ajal. Kokku hukati seal umbes 100 000 inimest. Ohvrite mälestamiseks on rajatud memoriaal ja muuseum.

Praeguse linnaosa aladelt viis läbi Vilniust Trakai, Kaunase ja Grodnoga ühendav tee. Linnaosa ise hakkas kujunema XIX sajandil, mil sinna rajati raudteejaam. XX sajandi alguse hakkasid selle ümbrusse kerkima suvilad. Aastal 1931 oli sealses külas 70, Novosiolka nime kandvas suvilapiirkonnas aga 101 elanikku.[2] Aastal 1950 suleti Paneriai tunnel ja rajati uus raudtee. Ühtlasi ühendati Paneriai alad Vilniusega.[3]

Muinsuskaitse all on Paneriai tunnel, Aukštieji Paneriai tumulused ja juutide hukkamis- ning matmispaik.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://www.geoportal.lt/map/
  2. Wykaz miejscowości Rzeczypospolitej Polskiej, Kd. 1, Warszawa 1938.
  3. Vilnijos vartai
  4. "Leedu kultuurimälestiste register". Vaadatud 12. augustil 2021.