Paldiski allveelaevnike kalmistu

Allikas: Vikipeedia

Paldiski allveelaevnike kalmistu oli kalmistu Paldiski linnas. Kalmistu asus praeguse Lõunasadama ühe väljaku kohal.

21. novembril 1956 hukkus Pakri lahes Nõukogude allveelaev M-200. Laev vajus põhja, kuid laevas olnud mehi ei hakatud kohe päästma ning kokku hukkus allveelaevas 28 inimest. Õnnetusest pääses kuus sillal olnud inimest, teiste hulgas ka laeva kapten.

Laev tõsteti üles novembri lõpus 1956, leidmata jäi kolm meremeest. Tõenäoliselt kevadel 1957 maeti hukkunud vastrajatud uuele matmispaigale Lõunasadama lähedal. Ka kolme leidmata surnukeha asemel maeti kolm tühja kirstu.

Hiljem maeti kalmistule veel päästetöödel osalenud arst, kelle soov oli saada maetud just sellele kalmistule. Kokku oli kalmistule maetud seega 26 inimest ja seal oli veel 3 kenotaafi. Kalmistu pindala oli 0,08 ha.[1]

Kalmistu jäi ette Lõunasadama laiendustele. 2004. aastal kaevati kõik maetud üles, et matta nad ümber Paldiski õigeusu kalmistu idaossa eraldatud matmispaigale. Ümbermatmise pidulik tseremoonia toimus 28. augustil 2004. aastal. Praegu on endise kalmistu kohal üks Lõunasadama väljak, mis on kaetud asfaltbetooniga.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]