Pal Engjëlli

Allikas: Vikipeedia
Pal Engjëlli

Pal Engjëlli (Engjëlli tähendab albaania keeles 'ingel') [paal 'endjöli] (1416 Drisht1470) oli Albaania katoliku vaimulik, Durrëse peapiiskop ja Albaania kardinal, kes pani 1462 kirja esimese teadaoleva albaaniakeelse lause.

See on ristimisvormel (Formula e Pagëzimit): Un'te paghesont' pr'emenit t'Atit e t'Birit e t'Spirit Senit. (Ma ristin sind Isa ja Poja ja Püha Vaimu nimel.) See vormel sisaldub ladinakeelses karjasekirjas, mille peapiiskop kirjutas pärast visitatsiooni Mati Püha Kolmainu kirik. Kiri on dateeritud 8. novembriga 1462. Seda vormelit pidid albaania preestrid kasutama, et ristimine oleks arusaadav kohalolijatele, kes ladina keelt ei mõista. Selle vormeliga pidid ka külaelanikud oma lapsi ristima, kui nad neid kirikusse ei saanud tuua.

Vormeli kiitis heaks 1462 Matis koos olnud sinod.

Ürik on hoiul Firenze Laurentiuse raamatukogus. Selle avastas sealt 1915 rumeenia õpetlane Nicolae Iorga.

Poliitiline tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Pal Engjëlli oli Skanderbegi sõber, kaastööline ja lähedane nõuandja. Ta oli Ülemnõukogu (Këshilli i Lartë) liige ning käis Skanderbegi saadikuna sageli välismaal Türgi vastu abi otsimas.

Pärast Skanderbegi surma saatis Veneetsia Pal Engjëlli Albaaniasse, et ta veenaks Skanderbegi naist ja last andma Krujë ja teised nende valduses olevad maad Veneetsiale üle. Sellest tekkisid lahkhelid teiste ülikutega, kes ei olnud Veneetsia mõju all. Näiteks Lekë Dukagjini tahtis astuda läbirääkimistesse türklastega. Veneetsia ei tahtnud lasta Dukagjinit tema pärusvaldustesse Shkodëri ümbruses, mistõttu Veneetsia ja Dukagjini vahel tekkis relvastatud konflikt.


Pal Engjëllit ei tohi segi ajada 16. sajandi alguses elanud Pal Pjetër Engjëlliga, kelle onu oli Dhimitër Frëngu.