Paavo Järvi

Allikas: Vikipeedia
Paavo Järvi aastal 2013

Paavo Järvi (sündinud 30. detsembril 1962) on eesti dirigent.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Grammy auhinna võitnud Paavo Järvi on kolmandat hooaega Orchestre de Paris muusikaline direktor, tema lepingut kuulsa prantsuse orkestriga pikendati juba kuni 2016. aastani. Ühel hooajal võis neid näha ringreisil Jaapanis, Hiinas ja Koreas, Bad Kissingenis ja Grafenegg Festivalil, samuti Moskvas, Tallinnas ja Aix-en-Provence'is, teisel käis orkester ringreisil Saksamaal ja Šveitsis. Novembris 2011 autasustas kultuuriminister Frédéric Mitterrand Paavo Järvit ordeniga Chevalier des Arts et des Lettres. Sel aastal nimetas uus kultuuriminister Aurélie Filippetti Paavo Järvi kraadide võrra kõrgemaks ja andis isiklikult 8. novembril piduliku tseremooniaga Järvile Commandeur des Arts et des Lettres’i medali tema silmapaistva panuse eest Prantsusmaa muusikamaailmas. Juulis 2012 anti teada, et Paavo Järvi asub 2015/2016 hooajal Jaapani NHK Sümfooniaorkestri peadirigendiks. Olles ka Frankfurdi Raadio Sümfooniaorkestri peadirigent, on Paavo Järvi nendega esinenud nii Jaapanis, Hiinas, Koreas, Taiwanis kui ka viinud oma orkestri Euroopa suurematele festivalidele nagu BBC Proms, Rheingau Musik Festival ja Roberco Summeri sarjad Amsterdami Concertgebouws. Tema paljud salvestised sisaldavad kõiki Bruckneri sümfooniaid Sony all ja praegu on käsil Nielseni sümfooniate salvestamine. 2011/12 hooaja lõpus oli orkestril teine edukas ringreis Aasias ja sel hooajal näeb neid Itaalias.

Paavo Järvi oli Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen kunstiline juht alates 2004. aastast. Suurepärast vastukaja on saanud selle orkestriga Beethoveni sümfooniate kontserdid ja salvestused Sony juures. 2010. aastal sai ta ECHO aasta dirigendi auhinna 2. ja 6. sümfoonia eest. Sümfooniad nr 3 ja 8 tõid maineka Deutschen Schallplattenkritiku preemia aastal 2007. Nad on esitanud täielikku Beethoveni sümfooniate tsüklit Champs-Elysées' teatris, Beethovenhalles Bonnis, Salzburgi festivalil, Minato-Mirais, Yokohamas, Lincoln Centeris, Lanaudiere Festivalil ja Varssavi Easteri festivalil. Orkestril on kavas sama samm Schumanni kõikide sümfooniate tsükliga.

Külalisdirigendina juhatab ta selliseid nimekaid orkestreid nagu Royal Concertgebouw ja Vene Rahvuslikud orkestrid, Wiener Philharmoniker, Münchner Philharmoniker, New Yorgi Filharmoonikud ja Clevelandi ja Chicago sümfooniaorkestrid. Peatselt on teda võimalik näha selliste orkestrite ees nagu Berliner Philharmoniker, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin ja Philharmonia Orchestra.

2010/11 hooajaga lõpetas Paavo Järvi väga edukalt kümneaastase ametiaja Cincinnati Sümfooniaorkestri muusikalise direktorina, jättes pärandiks rohked turneed ja 16-albumilise diskograafia Telarci all. Tunnustamaks tema tööd orkestriga, nimetati teda muusikalise direktori laureaadiks.

Kogu karjääri jooksul on Järvi pidanud suureks prioriteediks eesti heliloojate, sh Arvo Pärdi, Erkki-Sven Tüüri, Lepo Sumera ja Eduard Tubina teoste tunnustamist. Ta on ka Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ja Pärnus toimuva Järvi Summer Festivali kunstiline nõustaja.

2019. aasta sügishooajast on ta Šveitsis Zürichi Tonhalle orkestri peadirigent ja muusikaline juht.[1] 2024. aastal kroonis nende koostööd rahvusvaheline klassikalise muusika auhind (ICMA): aasta parimaks sümfoonilise muusika heliplaadiks kuulutati Anton Bruckneri 8. sümfoonia salvestis.[2]

Orkestrid[muuda | muuda lähteteksti]

Suguvõsa[muuda | muuda lähteteksti]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vallo Järvi
 
 
 
Neeme Järvi
 
Liilia Järvi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Andrus Järvi
 
Teet Järvi
 
Paavo Järvi
 
Maarika Järvi
 
Kristjan Järvi
 

Paavo Järvi onu oli dirigent ja Järvide dünastia alusepanija Vallo Järvi. Tema onupoeg on tšellist Teet Järvi, kellel muusikutest lapsed Marius Järvi, Miina Järvi, Mihkel Järvi, Madis Järvi ning Martin Järvi moodustavad ansambli Järvi Instrumentalists.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2002 – Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia (silmapaistvad eesti muusika esitused välismaal)
  • 2004 – Grammy auhind
  • 2012 – Eesti Raadio aasta muusik
  • 2012 – Eesti Kultuurkapitali helikunsti aastapreemia (Järvi festivali organiseerimise ja eesti muusika suurejoonelise tutvustamise eest maailmalavadel)
  • 2013 – Valgetähe III klassi teenetemärk[3]
  • 2017 – Eesti Muusikanõukogu muusikapreemia (tippdirigendina eesti muusika maailmakaardil hoidmise eest)
  • 2017 – Pärnu vapimärk (Pärnu Muusikafestivali Järvi Akadeemia korraldamise eest)
  • 2019 – Saksa heliplaadipreemia Opus Klassik (kategoorias "Aasta dirigent") Jean Sibeliuse kõigi sümfooniate plaadistuse eest l'Orchestre de Paris'ga[4]
  • 2021 – ajakirja Gramophone auhind parima orkestriteose kategoorias Frankfurdi Raadio Sümfooniaorkestri plaadi eest ("Franz Schmidt Complete Symphonies")
  • 2024 – Postimehe auhind Kultuurivedur Eesti muusika maailma viimise, Eesti Festivaliorkestri käivitamise ja mõjukaks muutmise eest
  • 2024 – rahvusvaheline klassikalise muusika auhind (ICMA) aasta parima sümfoonilise muusika heliplaadi eest (Paavo Järvile ja Zürichi Tonhalle sümfooniaorkestrile Anton Bruckneri 8. sümfoonia salvestise eest)[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Priit Kuusk (17. detsember 2008). "Paavo Järvi juhatab Saksamaal Beethoveni IX sümfooniat". ERR uudised.
  • Priit Kuusk (17. jaanuar 2009). "Paavo Järvi juhatab Tüüri teose esiettekannet USAs". ERR uudised.
  • Priit Kuusk (10. veebruar 2009). "Grammy võitnud plaadi dirigent on Paavo Järvi". ERR uudised.
  • Priit Kuusk (26. märts 2009). "Paavo Järvi esitab Pariisis kõik Beethoveni sümfooniad". ERR uudised.
  • Digitarga SAADE intervjuu Paavo Järviga: räägime tehnoloogiajuttu Eesti ühe tuntuima dirigendiga, Youtube, 22. august 2018
  • Alanud on Paavo Järvi ajastu, Postimees, 8. oktoober 2019