Püha Antoniuse altar

Allikas: Vikipeedia
Niguliste kirik
Riik Eesti Eesti
Asukoht Tallinn
Harju maakond
Ehituse lõpp 1230
Koordinaadid 59° 26′ 9,3″ N, 24° 44′ 33,9″ E

Püha Antoniuse altar ehk Passiooni altar ehk Kannatusaltar on tiibaltar Niguliste kirikus Tallinnas. Altar asub Niguliste kirikus alates 1525 aastast.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Kolmeosaline retaabel kujutab Kristuse kannatuslugu ehk stseene passioonitsüklist. Kesktahvlil on ristilöödud Kristus, keda leinavad neitsi Maarja, Maarja Magdaleena ja evangelist Johannes. Altari kesktahvli suurus on 171 × 171 ja tiibade suurus on 171 × 82. Tiibade välisküljel on kujutatud seismas nelja pühakut, kummalgi tiival kaks.

Altariretaabel on tehtud Brugge meistri Adriaen Isenbranti töökojas umbes aastatel 15101515. Umbes aastal 1520 tegi Michel Sittow altari tiibade ülemaalingu. Puittahvlil temperamaali pinnale on ülemaaling tehtud õlivärviga. Algselt seisid tiibadel Franciscus Assisist, Antonius Padovast, Ludovicus Toulouse'ist ja Bernardinus Sienast, pärast ülemaalingut neitsi Maarja Kristuslapsega, apostel Jaakobus vanem, püha Adrian ja püha Antonius Suur[1].

Hiljem on kannatusaltari retaabli ilmet ülemaalingutega muudetud. Kohalike meistrite täiendusena on lisatud donaatorite ehk annetajate figuurid. Kesktahvli donaatorid on lisatud 16. sajandi keskpaigas, vasaku tiiva donaatorifiguur 17. sajandil.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]