Põltsamaa Muuseum

Allikas: Vikipeedia
Põltsamaa Muuseum paikneb Põltsamaa lossihoovis

Põltsamaa Muuseum on muuseum Põltsamaa linnas.

Muuseumi valdkonnad on Põltsamaa linnuse, linna, kihelkonna ja piirkonna aja- ja kultuurilugu. Muuseumis korraldatakse mitmesuguseid üritusi: ajutisi näitusi, loenguid, muuseumitunde, kodukandipäevi jmt.

Muuseum asub Põltsamaa ordulinnuses. Muuseum on Põltsamaa valla hallatav asutus.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1987. aasta 5. oktoobril loodi Põltsamaa Muinsuskaitse Selts, mille üks põhieesmärke oli muuseumi asutamine. Samal aastal sai muuseum ka esimese eksponaadi: Aleksei Katmaa annetas Põltsamaa linna 1929. aasta kaart-skeemi. 1990. aasta augustis korraldas selts kodukandipäevad, kus oli võimalik demonstreerida juba esinduslikku näitust vanavarast.

1991. aastal sisustati Põltsamaa Huvikoolis muuseumituba. 1996. aastal loodi Põltsamaa Huvikoolis muuseumitöötaja ametikoht. 1997. aasta algul renditi Põltsamaa Majandusühistult linnuseõuel asuv laohoone. Muuseumi töö organiseerimiseks ja muuseumitöötaja abistamiseks loodi muuseumi nõukogu.

Muuseum avati pidulikult 9. augustil 1997. Juba enne avamist toimusid Põltsamaa ajaloo konverents, ajaloohuviliste mõttevahetus ja muuseumitunnid.[2]

Eksponaadid[3][muuda | muuda lähteteksti]

Praeguseks on tulmeraamatutesse registreeritud u 4100 eset, raamatut, dokumenti ja üle 4000 foto. Museaalid jõuavad muuseumi enamasti annetusena.

  • Põltsamaa suudlus. 1960. aastatel leiti Põltsamaa keskaegse kiriku asemelt kohalikust paest tehtud nurgakonsool, mille esiküljel on reljeef kahe ühtesulanud peaga.
  • Põltsamaa portselan on haruldane. Portselanimanufaktuuri sinivalged tooted leidsid tunnustust, kuid nende kulukas tootmine kestis vaid 18. sajandi lõpuni. 1970. aastatel arheoloogilistel kaevamistel leitud portselanesemed asuvad Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis ning ka Põltsamaa Muuseumis.
  • Harmoonium Woodstock Canada. Pill osteti Mullavere külast, see oli väga halvas seisukorras, see oli lahti võetud, uuesti kokku pandud ja siis üle värvitud. Harmoonium korrastati ja puhastati värvist 1990. aastatel. Muuseumis on sellel pillil kõlanud nii raske kui ka kerge muusika palu.
  • Karjapasun. Põltsamaa esimene muuseum asus lossis ning hävis sõjatules koos kiriku ja lossiga. Muuseumi üks uhkemaid eksponaate oli kasetohust karjapasun, mis oli juulis 1941 välja laenatud ning tänu sellele pääses hävingust. Aastal 1997 sai umbkaudu 150-aastane unikaalne karjapasun tagasi oma väärika koha teiste Põltsamaa Muuseumi eksponaatide seas.
  • Kuldmünt. Põltsamaa lähedalt Kuningamäelt leiti 20. mail 1997 haruldane kuldmünt, mis on ilmselt vermitud Austria Montforti krahvkonnas krahv Guilelmus (Wilhelm) IX poolt. Tegemist on Prantsuse tolleaegse populaarse kuldmündisordi ecu d´or au soleil jäljendusega, mis keskaegsel Liivimaal kandis nimetust Sonnenkrone. Münt kuulub Ajaloo Instituudi kogusse.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. ""Põltsamaa Muuseum"".. Vaadatud 1.02.2013
  2. ""Muuseumi loomine"". Originaali arhiivikoopia seisuga 27. august 2011. Vaadatud 13. detsembril 2012. Vaadatud 1.02.2013
  3. Eksponaadid. Vaadatud 3. oktoobril 2023

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]