Põltsamaa Felix AS

Allikas: Vikipeedia
Põltsamaa Felixi kontorihoone

AS Põltsamaa Felix oli toiduaineid tootev ettevõte Põltsamaal, mis moodustati aastal 1993 ning liideti 2018. aastal ettevõttega AS Kalev. Tootmine jätkub ettevõtte Orkla Eesti AS koosseisus.

Ettevõttel oli umbes 200 erinevat toodet.

Alates 2005. aastast haldab ettevõte Felixhalli spordihoonet Põltsamaal. Ta tegeleb ka Põltsamaa lossikompleksis asuva veinikeldri arendamisega. Ettevõtte territooriumil Põltsamaal asub Põltsamaa hiis.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Firma tootmistraditsioonid ulatusid aastasse 1920, mil alustas tegutsemist ETK Põltsamaa Tehased. Algusaastatel valmistati Põltsamaa Tehastes piiritust, kartulihelbeid, kohvi, tärklist, puu- ja aedviljahoidiseid ning marjaveine.

Eesti NSV ajal tegutses kui ETKVL-i Põltsamaa Põllumajanduskombinaat[1]

AS Põltsamaa Felix loodi ühisettevõttena 1993. aastal ning selle omanikeks said Rootsi firma Felix AB ning ETK (tänane Coop Eesti).

2004. aastal sai ettevõtte ainuomanikuks Procordia Food, mille kaudu kuulus AS Põltsamaa Felix rahvusvahelisse ettevõtete gruppi Orkla. Kuna grupi toiduettevõtted asuvad lisaks Skandinaavia- ja Baltimaadele, Austrias, Venemaal ning Indias, moodustas eksport umbes 30 protsenti Põltsamaa Felixi müügist.

2015. aasta seisuga oli Põltsamaa Felixis 170 töötajat ning see on üks Jõgevamaa suuremaid tööandjaid.[2]

Aastatel 1993 kuni 2004 oli ettevõtte tegevdirektor Andres Koern.

1. veebruaril 2018 liitis toiduainekontsern Orkla ettevõtted AS Kalev ja Põltsamaa Felix AS kokku ettevõtteks Orkla Eesti AS, kui AS Kalev vahetas ärinime ja sellega liitus Põltsamaa Felix. Säilis tootmistegevus Jüris ja Põltsamaal ning muutusi ei toimunud ka kaubamärkides. Ettevõtete juhtimine oli liidetud juba ligi viis aastat varem ning 2018. aastaks oldi jõutud ka enamuse tugiteenuste ühendamiseni.[3]

Toodang[muuda | muuda lähteteksti]

Ettevõtte toodetavad veinid

Ettevõttes toodeti muu hulgas puuvilja-marjatooted (mahlad, moosid, veinid), aedviljakonserve, konserveeritud valmistoite, kastmeid (majoneesi, salatikastmeid, sinepit, ketšupit). Firma tuntumad kaubamärgid on Felix ja Põltsamaa.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

2011. aastal sai Põltsamaa Felix Eesti ettevõtetele antava Rootsi äriauhinna kõige jätkusuutlikuma ettevõtte kategoorias.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]