Põhja-Atlandi Nõukogu

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel on NATO organi kohta; USA mõttekoja kohta vaata Atlandi Nõukogu

Põhja-Atlandi Nõukogu
NATO lipp
Asutatud 04.04.1949
Liikmed NATO 28 liikmesriiki
Veebileht http://www.nato.int/
NATO liikmesriikide kaitse- ja välisministrite kohtumine NATO peakorteris Brüsselis 2010. aastal.

Põhja-Atlandi Nõukogu on NATO "peamine poliitiline otsustamisõigusega organ", mis koosneb organisatsiooni liikmesriikide alalistest esindajatest.[1] Nõukogu rajati Põhja-Atlandi lepingu 9. artikliga ning tegemist on NATO ainsa organiga, mis saab oma volitused otse lepingust.

Volitused ja kohustused[muuda | muuda lähteteksti]

Põhja-Atlandi leping andis Põhja-Atlandi Nõukogule volitused erinevate funktsioonide täitmiseks vajalike täiendavate organite sisse seadmiseks (näiteks lepingu teiste osade rakedamiseks vajalik kaitsekomitee). Nõukogu kohtumisi võib korraldada kas riikide alaliste esindajate tasemel või liikmesriikide ministrite või valitsusjuhtide tasemel, kuid sõltumata sellest millisel tasemel nõukogu kokku tuleb, on tal samasugused volitused. Kuid ministrite osalemine suurendab tähtsust, mida liikmesriigid sündmusele omistavad ning annab tehtud otsustele kaalu ja nähtavust.[2] Nõukogu kohtumised toimuvad kaks korda nädalas: igal teisipäeval mitteametliku lõunase arupidamisena ja igal kolmapäeval otsuseid vastu võtva istungina. Reeglina toimuvad kohtumised alaliste esindajate vahel ning alalised esindajad on iga delegatsiooi kõrgemad ametnikud ja üldiselt on tegemist kõrgema riigiametniku või kogenud saadikuga (kel on ka mainitud diplomaatiline ametiaste).

Belgias asuvate saatkondade kaudu on NATO 28 liikmesriigil organisatsiooni juures omad diplomaatilised esindused. Põhja-Atlandi Nõukogu kohtumisi juhatab NATO peasekretär ning kui tarvis on langetada otsuseid, lepitakse tegevustes kokku üksmeelsuse ja ühiskokkuleppe alusel. Nõukogus ei toimu hääletamist või häälteenamusel põhinevat otsuste vastu võtmist. Iga nõukogu laua taga esindatud riik ning iga nõukogule alluv komitee säilitab täieliku suveräänsuse ja vastutuse enda otsuste eest.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "The North Atlantic Council". NATO.
  2. "Mis on NATO?". 23.07.2009. Originaali arhiivikoopia seisuga 10.03.2014. Vaadatud 10.03.2014.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]