Päästeorganisatsioon

Allikas: Vikipeedia

Päästeorganisatsioon oli 1924. aastal Eestis tegutsenud salaorganisatsioon.

1923. aasta esimesel poolel levisid kuulujutud, et on loodud organisatsioon eesmärgiga kukutada kehtiv Eesti Vabariigi riigikord. Organisatsiooni jälgedele saadi tänu ühele Tallinna kaupmehele, kes teatas politseile, et keegi Eduard Reinkubjas pöördus tema poole sooviga osta 30 revolvrit Päästeorganisatsioonile,mille sihiks on riigikorra kulutamine ja uue "õiglasema" korra sisseseadmine. 30. juulil 1924 arreteeriti organisatsiooni juht, varem kelmuses süüdi mõistetud Eduard Reinkubjas (1892–1960), kes oli koostanud kaks programmilist dokumenti „Päästeorganisatsiooni põhikirja üldised sihtjooned Eesti Vabariigi võimu ülevõtmise puhul" ja "Eesti Vabariigi praeguse ebanormaalse maksva korra kukutamise programm"[1] ning asus värbas poolehoidjaid riigipöörde korraldamiseks, andes neile rahalist toetust. Riigipöördekatse pidi toimuma 2. augustil 1924.

"Kas riigipööre oleks õnnestunud, on muidugi küsitav, kuid tuleb sellega rehkendada, et Reinkubjase määratud tähtpäevad riigipöördeks täpselt Eestis asuvate kommunistide tegevusega ühte langesid, iseäranis viimane, milleks ka kommunistid kihutustööd tegid, et 3. augustil suuremat väljaastumist ette võtta ja kui siis oleks Reinkubjase poolt riigipöörde katses väike segadus esile toodud, siis oleks kommunistid kindlasti tõsisemalt välja astunud ja momenti kasutanud, et omalt poolt riigipööret ette võtta, milleks neil kõik valmistatud oli. Sellega oleks "Päästeorganisatsiooni" poolt ette võetud riigipöörde katse kommunistidele tee valmistamiseks olnud." (Eduard Kapsta, Kaitsepolitsei Tallinna jaoskonna agentuuri juhataja).

30. aprillil 1925 mõistis Sõjaringkonnakohus Eduard Reinkubjase kümneks ning tema kaaslased Johannes Holmi, Leonhard Tompi ja Nikolai Pantsi kuueks aastaks sunnitööle ühes kõigi õiguste kaotamisega, süüdistatuna osavõtus riigivastase "Päästeorganisatsiooni" tööst. Päästeorganisatsiooni tuluallikaid ei õnnestunud juurdluse käigus kindlaks teha. Organisatsiooni liige Nikolai Pants oli kommunist. Organisatsioon tekkis samaaegselt Eestimaa Kommunistliku Partei korraldatud fašismivastase kampaaniaga.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. ""Riigipööraja" Reinkubjas riigikohtu ees". Postimees (1886-1944), nr. 258. 24. september 1925.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Kuidas suvine kuumus peaajude peale mõjub. Postimees, 3. august 1924, nr. 206, lk. 1.
  • Kah üks riigipöörde kavatsus! Postimees, 5. august 1924, nr. 208, lk. 1 ja 5.
  • Riigipöörde jant politseilise ülekuulamise valgustusel. Kaja, 5. august 1924, nr. 206, lk. 1.
  • Mart Raudsaar. Riigipöörajad ei-tea-kust. Vikerkaar, 1993, nr. 2, lk. 30–45.