Oprah Winfrey

Allikas: Vikipeedia
Oprah Winfrey (2009)

Oprah Gail Winfrey (sündinud 29. jaanuaril 1954 Kosciuskos Mississippi osariigis) on Ameerika Ühendriikide telesaatejuht.

Tema ülipopulaarne vestlussaade "The Oprah Winfrey Show" oli eetris aastatel 19862011.

Oprah Winfreyst sai maailma esimene mustanahaline naissoost miljardär. Tema varanduse suuruseks hinnati veebruaris 2008 2,5 miljardit dollarit. Ta on ka filantroop: 2007. aastal annetas ta üle 50 miljoni dollari heategevusorganisatsioonidele.

2008. aastal avaldas ta Ameerika Ühendriikide presidendivalimiste eelvalimistel toetust Barack Obamale. Tema toetus aitas Obamal edestada Hillary Clintonit.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Oprah Winfrey sündis vaese teismelise üksikema Vernita Lee esimese lapsena. Tema isa oli teismeline söekaevur Vernon Winfrey. Vernita rasestus nende esimesest vahekorrast. Kaks nädalat hiljem kaotas Vernon huvi Vernita käekäigu vastu. Lapse sündimise ajal oli ta sõjaväes.

Laps sündis kodus. Tema nimeks pandi Orpah (Piiblis Ruti raamatus (1:4) mainitud Orpa järgi). Et aga peres ei osatud seda nime õigesti hääldada, jäi tema nimeks Oprah. (Teise versiooni järgi kirjutas ämmaemand sünnitunnistusele ekslikult Oprah' asemel Orpah.)

Oprah' ema asus elama põhjaosariikidesse. Esimesed 6 eluaastat veetis Oprah maal emapoolse vanaema juures seakasvatustalus äärmises vaesuses. Ta kandis kartulikottidest riideid, mistõttu teda kutsuti kotitüdrukuks (Sack Girl). Oprah on meenutanud, kuidas ta nelja-aastaselt verandalt keeva veega pesu pesevat vanaema jälgides järsku mõtles, et temal saab parem elu olema.

6-aastaselt kolis ta ema juurde Milwaukee kesklinna vaeste linnaossa. Ema elas seal koos oma mehega. Ema ei saanud Oprah' kasvatamisega hästi hakkama. Kui Oprah oli 9-aastane, vägistas teda nõbu. Hiljem kuritarvitasid teda seksuaalselt perekonnatuttav ja onu. 13-aastaselt jooksis Oprah kodunt ära. Teda taheti panna parandusmajja, kuid seal olid kõik kohad täis. Oprah jäi 13-aastaselt rasedaks ja 14-aastaselt sünnitas enneaegse poja, kes suri varsti (teise versiooni järgi sündis surnuna).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]