Opel Astra

Allikas: Vikipeedia
Opel Astra
Tootja Opel
Tootmine 1991–tänapäev
Eelkäija Opel Kadett
Paigutus eesmootor-esivedu

Opel Astra on Opeli toodetav kompaktauto, mida toodetakse luukpära, universaal- ja sedaankerega, samuti on tehtud kupee- ja kabriolettversioone. Esimene Astra läks tootmisse 1991. aastal Opel Kadeti järglasena.

Astra mudeli nimi pärineb Suurbritanniast, kus Opel Kadetti müüdi Vauxhall Astra nime all. Viimaseks Opel Kadeti põlvkonnaks jäi Opel Kadett E ning seetõttu on ka esimese põlvkonna Astra tähiseks Astra F.

Astra F (1991)[muuda | muuda lähteteksti]

1991. aasta septembris tutvustatud Astra F oli Kadett E järeltulija. Keretüüpidest olid saadaval kolme- ja viieukseline luukpära, sedaan, viieukseline universaal (Caravan) ja kabriolett, mis oli disainitud ja ehitatud Itaalias Bertone'i poolt.

Võimsaim versioon oli Astra GSi, millel oli 2,0-liitrine 16 klapiga R4-bensiinimootor, mille võimsus oli 151 hobujõudu (110 kW). Ka istmed olid sportlikumad ning GSi-l oli iseloomulik tagaspoiler.

Astra F sai uuenduse 1995. aastal, mille käigus lisati valikusse ka uued Opeli Ecoteci mootorid.

Astra G (1998)[muuda | muuda lähteteksti]

Astra G toodi Euroopas turule 1998. aastal. 2000. aastast oli see saadaval kolme- või viieukselise luukpärana, neljaukselise sedaanina, viieukselise universaalina (Opeli traditsiooni järgi tuntud kui Caravan) ja kahe eriversioonina: Astra Coupé ja Astra Cabrio, mõlemad projekteeris ja ehitas Bertone. Astra G juures võeti kasutusele ka maagaasil töötav mootor. Selle baasil ehitati ka 7-kohalise kompaktne mahtuniversaal Opel Zafira. Toodeti umbes 90 000 kupeed.

Astra H (2004)[muuda | muuda lähteteksti]

Astra J (2009)[muuda | muuda lähteteksti]

Segaduste vältimiseks mudelitähistel jäeti tähestikust vahele I täht, mida oleks võidud ekslikult käsitleda kui 1. põlvkonda.

J-põlvkonna Astrast toodeti mitmeid versioone: viie- ja kolmeukseline luukpära (GTC, OPC) ja universaal (Sports Tourer).

Astra K (2015)[muuda | muuda lähteteksti]

Uut Astrat esitleti Frankfurdi autonäitusel 2015. aasta septembris. Võrreldes eelmise mudeliga oli uus Astra 5 cm lühem ja kuni 200 kg kergem kui Astra J.

Mudeliuuendus tehti Astrale 2019. aasta suvel.

Astra L (2021)[muuda | muuda lähteteksti]