Offshore-piirkond

Allikas: Vikipeedia

Offshore-piirkond on majanduslik ja õigustermin, millega tähendatakse erandliku maksusüsteemiga piirkonda. Riikides või piiratud territooriumitel on kehtestatud maksuseadused, mis võimaldavad antud piirkondades registreeritud majandusettevõtetel kanda oluliselt väiksemat maksukoormust või üldse vältida maksude tasumist.

§10. Madala maksumääraga territoorium

(1) Madala maksumääraga territoorium on välisriik või välisriigis asuv iseseisva maksujurisdiktsiooniga territoorium, kus ei ole kehtestatud juriidilise isiku teenitud või jaotatud kasumilt võetavat maksu või kus sellise maksu suurus on väiksem kui 2/3 tulumaksust, mida Eesti residendist füüsiline isik peaks maksma niisama suurelt ettevõtlustulult vastavalt käesolevale seadusele, arvestamata §-des 23–28 lubatud mahaarvamisi. Kui erinevat liiki juriidiliste isikute teenitud või jaotatud kasumilt võetava maksu suurus on erinev, siis loetakse territoorium madala maksumääraga territooriumiks ainult nende juriidiliste isikute suhtes, kelle puhul maksu suurus vastab käesoleva lõike esimeses lauses toodud madala maksumääraga territooriumi tingimustele.[1]

Eesti tulumaksuseadus, Riigi Teataja

Maksuvabade ja madala maksumääraga territooriumide nimekiri:[2]

  • Anguilla – ettevõtte tulumaks 0%, Kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 0%, kinnipeetavad maksud 0%
  • Antigua ja Barbudaoffshore-tegevust ei maksustata,
  • Aruba – ettevõtte tulumaks 31–39%, kapitali juurdekasvu maks 31–39%, filiaalimaks 31–39%, kinnipeetavad maksud 0%. Kodumaistel ettevõtetel maksustatakse maailmatulu. Kodumaine ettevõte on ettevõte, mis on asutatud Arubas. Välismaa äriühingu filiaalidel maksustatakse Aruba allika tulu. Uutele ettevõtetele, mis tegutsevad teatud tööstusharus, on ette nähtud maksuvabastused. Vabatsoonis töötavad ettevõtted tasuvad tulumaksu 2% ekspordituludelt. Spetsiaalsed maksuvabastused on ettevõtetele, mille omanikud on mitteresidendid ja mille ettevõtlus toimub täielikult väljaspool Arubat. Eri liiki tulude maksumäär 0–3%.
  • Bahama saared – ettevõtte tulumaks 0%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 0%, kinnipeetavad maksud 0%
  • Bahrein – ettevõtte tulumaks 0% (nafta- ja gaasiettevõtted tasuvad tulumaksu 46%), kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 0%, kinnipeetavad maksud 0%.
  • Barbados – ettevõtte tulumaks 40%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 40%, kinnipeetavad maksud: dividendid 15%, intressid 15%, rojaltid 15%, rendid 30%, juhtimisteenused 15%. Kodumaistel ettevõtetel maksustatakse maailmatulu. Kodumaine ettevõte on ettevõte, mille juhtimine ja kontroll on Barbadosel. Välismaa äriühingu filiaalidel maksustatakse Barbadose allika tulu.
  • Belize – ettevõtte tulumaks 35%, kapitali juurdekasvu maks 0%, kinnipeetavad maksud 25%, teatud tegevusaladel on maksuvabastused. Mitteresidendid on Belize'i maksukohustuslased ainult Belize'i allika tulult.
  • Bermuda – ettevõtte tulumaks 0%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 0%, kinnipeetavad maksud 0%
  • Brunei – ettevõtte tulumaks 30%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 30%, kinnipeetavad maksud: dividendid 0%, intressid 20%, rojaltid 0%. Ettevõtted, olenemata sellest, kas nad on asutatud välis- või kodumaal, maksustatakse ainult Brunei allika tulult. Teatud ettevõtted võivad olla maksust vabastatud, kui nende tegevus on riigi arengule oluline.
  • Kaimanisaared – ettevõtte tulumaks 0%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 0%, kinnipeetavad maksud 0%
  • Cooki saared – ettevõtted, mis on loodud Cooki saarte offshore-sektoris, on vabastatud kõikidest maksudest ja lõivudest.
  • Costa Rica – ettevõtte tulumaks 30%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 30%, kinnipeetavad maksud: dividendid 15%, intressid 15%, kommunikatsioon 8,5%, töötasud 10%, rojaltid 25%. Ettevõtted, olenemata sellest, kas nad on asutatud välis- või kodumaal, maksustatakse ainult Costa Rica allika tulult. Väikeettevõtete maksumäär on 10%. Vabatsoonis tegutsevad ettevõtted on vabastatud maksudest 10 aastaks.
  • Djibouti – ettevõtte tulumaks 20%, kapitali juurdekasvu maks 20%, filiaalimaks 20%, kinnipeetavad maksud: dividendid 10%, intressid 10%, rojaltid 10%. Ettevõtted, olenemata sellest, kas nad on asutatud välis- või kodumaal, maksustatakse ainult Djibouti allika tulult.
  • Dominikaani Vabariik – ettevõtte tulumaks 25%, kapitali juurdekasvu maks 25%, filiaalimaks 25%, kinnipeetavad maksud: dividendid 25%, intressid 15%, rojaltid 25%. Kodumaistel ettevõtetel maksustatakse Dominikaani allikatulu ja tulu välisinvesteeringutest, s.o dividendid ja intressid. Kodumaine ettevõte on ettevõte, mis on asutatud Dominikaani Vabariigis. Välismaised ettevõtted maksavad tulumaksu Dominikaani allika tulult. Vabatsoonis tegutsevad ettevõtted on maksudest vabastatud kuni 15 aastat.
  • Prantsuse Polüneesia – ettevõtte tulumaks 0%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 0%, kinnipeetavad maksud 0%.
  • Gibraltar – ettevõte võib taotleda staatust "ettevõtte kvalifitseerimine". Sellise staatuse saanud ettevõtted maksavad tulumaksu 2–18%.
  • Guam – ettevõtte tulumaks 35%, kapitali juurdekasvu maks 35%, filiaalimaks 35%, kinnipeetavad maksud: dividendid 30%, intressid 30%, rojaltid 30%, filiaali kasumimaks 30%. Maksustamise põhimõtted on sarnased Ameerika Ühendriikide Neitsisaartega.
  • Guatemala – ettevõtte tulumaks 25%, kapitali juurdekasvu maks 10%, filiaalimaks 25%, kinnipeetavad maksud: dividendid 10%, intressid 10%, rojaltid 25%. Residendist ja mitteresidendist ettevõtted maksustatakse ainult Guatemala allika tulult. Välismaalt saadud tulu ei maksustata. Mitteresidendist transpordifirmad maksustatakse 4%-ga brutotulult, mis on lõplikuks maksuks.
  • Guernsey (Kanalisaared) – ettevõtte tulumaks 20%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 20%, kinnipeetavad maksud: dividendid 0%, intressid 20%, rojaltid 20%. Residendist ettevõte tasub tulumaksu maailmatulult. Ettevõte on resident, kui ta on Guernseyl registreeritud või kui omanike kontroll on Guernseyl. Mitteresident tasub tulumaksu allikatulult, v.a panga intressidelt. Ettevõtted, kes on Guernseyl registreeritud, kuid kasusaavad omanikud ei ole Guernsey residendid või kui äritegevus ei toimu Guernseyl, saavad taotleda ettevõtte tulumaksu ja kinnipeetavate maksude vabastust.
  • Hongkong – ettevõtte tulumaks 16%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 16%, kinnipeetavad maksud: dividendid 0%, intressid 0%, rojaltid 1,5–16%. Ettevõte, kelle äritegevus ei toimu Hongkongis, ei tasu kasumimakse, seda isegi mitte Hongkongi allikatulult.
  • Jamaica – ettevõtte tulumaks 33,3%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 0%, kinnipeetavad maksud: dividendid 33,3%, intressid 15–33,3%, rojaltid 33,3%. Jamaical registreeritud ettevõtted on Jamaica residendid maksustamise mõttes ja tasuvad tulumaksu maailmatulult. Väljaspool Jamaicat registreeritud ettevõtteid loetakse Jamaica residendiks, kui nende juhtimine ja kontroll asub Jamaical. Ettevõtted, mis asuvad Jamaica vabatsoonis, on vabastatud maksudest kaupade tootmisel ja müügil. 5–15 aastase maksuvabastuse võivad saada ettevõtted, kes tegutsevad hotellinduse, ekspordi ja põllumajandusega.
  • Jersey (Kanalisaared) – ettevõtte tulumaks 20%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 20%, kinnipeetavad maksud: dividendid 0–20%, intressid 0–20%, rojaltid 0–20%. Jerseyl registreeritud ettevõtted on Jersey residendid maksustamise mõttes ja tasuvad tulumaksu maailmatulult. Väljaspool Jerseyt registreeritud ettevõtteid loetakse Jersey residendiks, kui nende juhtimine ja kontroll asub Jerseyl. Teatud ettevõtetele rakendatakse madalamat maksumäära. IBC (International Business Company) maksumäär võin olla 0,5–30%. Üldjuhul on määraks 2%. Maksumäär 0–2% on krediidi-, kindlustus- ja teatud finantsettevõtetel. Ettevõtted, mille äritegevus ei asu Jerseyl ja mille omanikud on mitteresidendid, on maksude tasumisest vabastatud.
  • Keenia – ettevõtte tulumaks 30%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 37,5%, kinnipeetavad maksud: dividendid 10%, intressid 15%, rojaltid 20%, rent 15–30%. Maksustatakse ainult Keenia allika tulu.
  • Kuveit – ettevõtte tulumaks 55%, kapitali juurdekasvu maks 55%, filiaalimaks 55%, kinnipeetavad maksud: dividendid 0%, intressid 0%, rojaltid 0%. Kuveidis registreeritud ettevõtted, mille omanikud on Kuveidi residendid või ettevõtted, mis on registreeritud Gulf Cooperation Council'is (GCC), on tulumaksu tasumisest vabastatud. GCC liikmed on Bahrein, Kuveit, Omaan, Qatar, Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadid.
  • Labuanoffshore-ettevõtteid maksustatakse kasumitelt 3%-lise maksumääraga. Ettevõtetel on võimalus maksta ka fikseeritud tasu RM 20 000.
  • Liibanon – ettevõtte tulumaks 15%, kapitali juurdekasvu maks 10%, filiaalimaks 15%, kinnipeetavad maksud: dividendid 10%, intressid 10%, rojaltid 7,5%.
  • Liechtenstein – ettevõtte tulumaks 20%, kapitali juurdekasvu maks 35,64%, filiaalimaks 20%, kinnipeetavad maksud: dividendid 4%, intressid 4%, rojaltid 0%. Residendist ettevõte on üldjuhul maksustatav maailmatulult, kuid püsiva tegevuskoha tulu välismaalt võib olla ka maksust vabastatud. Ettevõtted, mille äritegevus ei toimu Liechtensteinis, on tulumaksust, v.a kapitali maksust, vabastatud.
  • Macau – ettevõtte tulumaks 15%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 15%, kinnipeetavad maksud: dividendid 0%, intressid 5–15%, rojaltid 5–15%.
  • Maldiivid – ettevõtte tulumaks 0%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 0%, kinnipeetavad maksud 0%
  • Mauritius – ettevõtte tulumaks 35%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 35%, kinnipeetavad maksud 0%. Mauritiuse residentideks loetakse ettevõtted, kes on Mauritiusel registreeritud või on juhitud ja kontrollitud Mauritiusel. Ettevõtted, mis tegutsevad vabasadama tsoonis, on maksude tasumisest vabastatud. Teatud ettevõtetele kehtib 15% maksusoodustus (tegevusalad – eksport, hotellid, tööstuslik ehitus jm).
  • Monaco – ettevõtte tulumaks 33,3%, kapitali juurdekasvu maks 33,3%, filiaalimaks 33,3%, kinnipeetavad maksud 0%. Ettevõtted on Monacos kohustatud maksma kasumilt tulumaksu ainult juhul, kui 25% või rohkem nende brutosissetulekust on teenitud väljaspool Monacot. Teatud tingimustel rakendatakse madalamat maksumäära uutele ettevõtetele esimese viie tegevusaasta jooksul.
  • Hollandi Antillid – ettevõtte tulumaks 35%, kapitali juurdekasvu maks 35%, filiaalimaks 35%, kinnipeetavad maksud 0%. Residendiks loetakse ettevõtet, mis on kohapeal registreeritud, olenemata juhtimiskeskuse asukohast. Ettevõtted, mis on registreeritud vabatsoonis, tasuvad tulumaksu 2%. Spetsiaalsed vabastused on ette nähtud residendist ettevõtetele, mille omanikud on mitteresidendid ja kui ettevõtte äritegevus asub täielikult välismaal. Maksumääraks on 2,4–3%.
  • Niue – ettevõtte tulumaks 0%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 0%, kinnipeetavad maksud 0%.
  • Omaan – ettevõtte tulumaks 50% (maksumäär sõltub Omani isikute osalusest ja maksustatava kasumi suurusest; esimesed 30 000 RO on maksuvabad, järgmised vastavalt 12–50%), kapitali juurdekasvu maks 50%, filiaalimaks 50%, kinnipeetavad maksud 10%. Ettevõtted, k.a täisühingud tasuvad tulumaksu ainult Omani allika tulult.
  • Panama – ettevõtte tulumaks 30%, kapitali juurdekasvu maks 30%, filiaalimaks 30%, kinnipeetavad maksud: dividendid 10–20%, intressid 6%, rojaltid 30%. Ettevõtted, täisühingud, välismaa äriühingu filiaalid jm. tasuvad tulumaksu ainult Panama allika tulult. Ettevõtetele, millised tegutsevad Coloni vabatsoonis, on tulud ekspordist maksuvabad.
  • Puerto Rico – ettevõtte tulumaks 39%, kapitali juurdekasvu maks 25%, filiaalimaks 39%, kinnipeetavad maksud: dividendid 10%, intressid 0%, rojaltid 10–29%. Puerto Rico ettevõtted tasuvad tulumaksu oma maailmatuludelt. Teatud Puerto Ricos tegutsevad ettevõtted saavad maksuvabastuse vastavalt tööstusliku maksu seadustele. Vabastus kehtib 10–25 aastat. Maksumääraks on 2–7%.
  • Seišellid – ettevõtte tulumaks 40% (maksimummäär), kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 40%, kinnipeetavad maksud: dividendid 15%, intressid 10–40%, rojaltid 0–15%. Ettevõte loetakse residendiks, kui see on Seišellidel registreeritud või omab seal juhtimist ja kontrolli. Seadus soodustab investeeringuid, mistõttu ettevõtetel on mitmeid maksusoodustusi. Samuti kui aasta maksustatav tulu on alla 24 000 SR, on maksumäär 0.
  • Nevis, Maksustatakse ainult Nevisel tegutsevaid ettevõtteid (nt hotellid).
  • St. Vincentoffshore-finantstegevust ei maksustata
  • Katar – ettevõtte tulumaks 0–35% (olenevalt maksustatava tulu suurusest), kapitali juurdekasvu maks 35%, filiaalimaks 35%, kinnipeetavad maksud 0%. Qataris registreeritud ettevõtted, mille omanikud on Qatari residendid või ettevõtted, mis on registreeritud Gulf Cooperation Council'is (GCC), on tulumaksu tasumisest vabastatud. GCC liikmed on Bahrain, Kuveit, Oman, Qatar, Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadid.
  • Tšiili – ettevõtte tulumaks 15%, kapitali juurdekasvu maks 15%, filiaalimaks 15%, kinnipeetavad maksud 20–30%. Teatud Tšiili piirkondades tegutsevad ettevõtted on ettevõtte tulumaksust vabastatud.
  • Turks ja Caicos – ettevõtte tulumaks 0%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 0%, kinnipeetavad maksud 0%.
  • Araabia Ühendemiraadid – ettevõtte tulumaks 0%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 0%, kinnipeetavad maksud 0%.
  • Uruguay – ettevõtte tulumaks 30%, kapitali juurdekasvu maks 30%, filiaalimaks 30%, kinnipeetavad maksud: dividendid 30%, intressid 0%, rojaltid 30%. Ettevõtted tasuvad tulumaksu Uruguay allika tulult. Offshore-tegevuseks kasutatakse nn SAFI ettevõtteid, mis on maksude tasumisest vabastatud.
  • Vanuatu – ettevõtte tulumaks 0%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 0%, kinnipeetavad maksud 0%.
  • Venezuela – ettevõtte tulumaks 15–34%, kapitali juurdekasvu maks 34%, filiaalimaks 34%, kinnipeetavad maksud: dividendid 0%, intressid 3–34%, rojaltid 0–34%. Residendid ja välisfirma püsivad tegevuskohad tasuvad tulumaksu Venezuela allika tulult.
  • Vietnam – ettevõtte tulumaks 10–25% – välisosalusega ettevõtted, 32% – välisosaluseta ettevõtted, kapitali juurdekasvu maks 10–25%, filiaalimaks 10–25%, kinnipeetavad maksud 5–10%.
  • Briti Neitsisaared – ettevõtte tulumaks 15%, kapitali juurdekasvu maks 0%, filiaalimaks 15%, kinnipeetavad maksud 0%.
  • USA Neitsisaared – ettevõtte tulumaks 38,5%, kapitali juurdekasvu maks 38,5%, filiaalimaks 38,5%, kinnipeetavad maksud: dividendid 11%, intressid 11%, rojaltid 11%. Kui ettevõtted kvalifitseeruvad tööstusliku arengu või väliskaubanduse ettevõttena, saavad nad maksuvabastuse. Ettevõtted, kelle äritegevus ei toimu Neitsisaartel, võivad valida 20-aastase maksuvabastuse.
  • Lääne-Samoa – ettevõtted, mis tegutsevad offshore-õigusraamistiku piirides, on vabastatud kõikidest maksudest ja lõivudest.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]