Norra peaministrite loend

Allikas: Vikipeedia

See on Norra peaministrite loend.

Norra peaministrid (1814–1905)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Peaministrid (1814–1873)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Aastal 1874 liikus Norra peaministri kontor Stockholmist Christianiasse (Oslosse).

Jrk nr Nimi Astus ametisse Lahkus ametist Poliitiline partei
1 Peder Anker 1814 1822 Iseseisev
2 Mathias Sommerhielm 1822 1827 Iseseisev
3 Severin Løvenskiold 1828 1841 Iseseisev
4 Frederik Due 1841 1858 Iseseisev
5 Georg Sibbern 1858 1871 Iseseisev
6 Otto Kierulf 1871 1873 Iseseisev

Norra peaministrid Stockholmis (1873–1905)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Jrk nr Nimi Astus ametisse Lahkus ametist Poliitiline partei
1 Otto Kierulf 1873 1884 Iseseisev
2 Wolfgang Wenzel von Haffner 1884 1884 Iseseisev
3 Carl Otto Løvenskiold 1884 1884 Iseseisev
4 Ole Jørgen Richter 1884 1844 Iseseisev
5 Hans Georg Jacob Stang 1888 1889 Iseseisev
6 Gregers Winther Wulfsberg Gram 1889 1891 Iseseisev
7 Otto Albert Blehr 1891 1893 Iseseisev
8 Gregers Winther Wulfsberg Gram 1893 1898 Iseseisev
9 Otto Albert Blehr 1898 1902 Iseseisev
10 Ole Anton Qvam 1902 1903 Iseseisev
11 Sigurd Ibsen 1903 1905 Iseseisev
12 Jørgen Løvland 1905 1905 Iseseisev

Peaministrid Christianias (1873–1905)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Jrk nr Nimi Astus ametisse Lahkus ametist Poliitiline partei
1 Frederik Stang 1873 1880 Iseseisev
2 Christian August Selmer 1880 1884 Konservatiivne Partei
3 Christian Homann Schweigaard 1884 1884 Konservatiivne Partei
4 Johan Sverdrup 1884 1889 Liberaalne Partei
5 Emil Stang 1889 1891 Konservatiivne Partei
6 Johannes Steen 1891 1893 Liberaalne Partei
7 Emil Stang 1891 1893 Konservatiivne Partei
8 Francis Hagerup 1893 1898 Konservatiivne Partei
9 Johannes Steen 1898 1902 Liberaalne Partei
10 Otto Blehr 1902 1903 Liberaalne Partei
11 Francis Hagerup 1903 1905 Koalitsioonipartei

Norra peaministrid (alates 1905. aastast)[muuda | redigeeri lähteteksti]

Aastal 1905 tühistati liit Norra ja Rootsi vahel. Sellest alates on olnud Norra peaministri kontor Oslos, välja arvatud Saksa okupatsiooni aastad Teises maailmasõjas, kui Norra valitsus oli Londonis eksiilis.

Jrk nr Nimi Astus ametisse Lahkus ametist Poliitiline partei
1 Christian Michelsen 11. märts, 1905 23. oktoober, 1907 Liberaalne Partei
2 Jørgen Løvland 23. oktoober, 1907 19. märts, 1908 Liberaalne Partei
3 Gunnar Knudsen 19. märts, 1908 2. veebruar, 1910 Liberaalne Partei
4 Wollert Konow 2. veebruar, 1910 20. veebruar, 1912 Liberaalne Vasakpartei
5 Jens Bratlie 20. veebruar, 1912 31. jaanuar, 1913 Konservatiivne Partei
6 Gunnar Knudsen 31. jaanuar, 1913 21. juuni, 1920 Liberaalne Partei
7 Otto Bahr Halvorsen 21. juuni, 1920 22. juuni, 1921 Konservatiivne Partei
8 Otto Albert Blehr 22. juuni, 1921 6. märts, 1923 Liberaalne Partei
9 Otto Bahr Halvorsen 6. märts, 1923 30. mai, 1923 Konservatiivne Partei
10 Abraham Berge 30. mai, 1923 25. juuli, 1924 Liberaalne Vasakpartei
11 Johan Ludwig Mowinckel 25. juuli, 1924 5. märts, 1926 Liberaalne partei
12 Ivar Lykke 5. märts, 1926 28. jaanuar, 1928 Konservatiivne Partei
13 Christopher Hornsrud 28. jaanuar, 1928 15. veebruar, 1928 Tööpartei
14 Johan Ludwig Mowinckel 15. veebruar, 1928 12. mai, 1931 Liberaalne Partei
15 Peder Kolstad 12. mai, 1931 14. märts, 1932 Keskpartei
16 Jens Hundseid 14. märts, 1932 3. märts, 1933 Keskpartei
17 Johan Ludwig Mowinckel 3. märts, 1933 20. märts, 1935 Liberaalne Partei
18 Johan Nygaardsvold 20. märts, 1935 25. juuni, 1945 Tööpartei
- Vidkun Quisling 9. aprill, 1940 25 aprill, 1940 Rahvuslik Ühendamine
- Ingolf Elster Christensen 25. aprill, 1940 22. september, 1940 Administratiivne Nõukogu
- Josef Terboven 22. september, 1940 1. veebruar, 1942 Natsionaalsotsialistlik Saksamaa
- Vidkun Quisling 1. veebruar, 1942 8. mai, 1945 Rahvuslik Ühendamine
19/20 Einar Gerhardsen 25. juuni, 1945 19. november, 1951 Tööpartei
21 Oscar Torp 19. november, 1951 22. jaanuar, 1955 Tööpartei
22 Einar Gerhardsen 22. jaanuar, 1955 28. august, 1959 Tööpartei
23 John Lyng 28. august, 1959 25. september, 1963 Konservatiivne Partei
24 Einar Gerhardsen 25. september, 1963 12. oktoober, 1965 Tööpartei
25 Per Borten 12. oktoober, 1965 17. märts, 1971 Keskpartei
26 Trygve Bratteli 17. märts, 1971 17. oktoober, 1972 Tööpartei
27 Lars Korvald 17. oktoober, 1972 12. oktoober, 1973 Kristlik-Demokraatlik Partei
28 Trygve Bratteli 12. oktoober, 1973 15. jaanuar, 1977 Tööpartei
29 Odvar Nordli 15. jaanuar, 1977 4. veebruar, 1981 Tööpartei
30 Gro Harlem Brundtland 4. veebruar, 1981 14. oktoober, 1981 Tööpartei
31/32 Kåre Willoch 14. oktoober, 1981 9. mai, 1986 Konservatiivne Partei
33 Gro Harlem Brundtland 9. mai, 1986 16. oktoober, 1989 Tööpartei
34 Jan P. Syse 16. oktoober, 1989 3. november, 1990 Konservatiivne Partei
35 Gro Harlem Brundtland 3. november, 1990 25. oktoober, 1996 Tööpartei
36 Thorbjørn Jagland 25. oktoober, 1996 17. oktoober, 1997 Tööpartei
37 Kjell Magne Bondevik 17. oktoober, 1997 17. märts, 2000 Kristlik-Demokraatlik Partei
38 Jens Stoltenberg 17. märts, 2000 19. oktoober 2001 Tööpartei
39 Kjell Magne Bondevik 19. oktoober 2001 17. oktoober 2005 Kristlik-Demokraatlik Partei
40 Jens Stoltenberg 17. oktoober 2005 16. oktoober 2013 Tööpartei
41 Erna Solberg 16. oktoober 2013 Konservatiivne Partei

Märkused[muuda | redigeeri lähteteksti]

Selles artiklis on kasutatud ingliskeelset artiklit en:List of heads of government of Norway seisuga 5. aprill 2009.