Noore Wertheri kannatused

Allikas: Vikipeedia
Noore Wertheri kannatused
Saksakeelse esmatrüki tiitelleht
Originaali pealkiri Die Leiden des jungen Werthers
Autor J. W. Goethe
Tõlkija Jaan Kärner (1926)
Edla Valdna (1987)
Päritolumaa  Saksamaa
Keel saksa
Žanr kiriromaan
Kirjastaja Weygand (originaal)
Eesti Kirjanduse Selts (eesti keeles)
Ilmumisaeg 1774 (originaal)
1926 (eesti keeles)
Lehekülgi 119
ISBN ISBN 9985209087

"Noore Wertheri kannatused" on saksa kirjaniku Johann Wolfgang von Goethe 1774. aastal avaldatud kiriromaan, mis on üks olulisemaid teoseid saksa kirjanduses tormi ja tungi perioodist.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Romaanil puudub väline tegevusliin. Sündmused on edasi antud läbi Wertheri kirjade oma sõbrale Wilhelmile.

Sündmustik algab Wertheri kolimisega (väljamõeldud nimega) Wahlheimi külla. Seal vaimustub noor ja emotsionaalne Werther nii küla ümbritseva looduse ilust kui seal elavate talupoegade lihtsast olekust. Ühel peol kohtab Werther Lottet (Charlotte S.) – noort ja ilusat naist, kes pärast ema varajast surma on sunnitud hoolitsema oma väiksemate õdede-vendade eest – ning armub temasse silmapilkselt. Kuid Lotte on juba kihlatud ning nii peab nende vahekord jääma sõpruseks.

Hoolimata hingevalust, jätkab Werther Lotte külastamist ning saab sõbraks ka tema kihlatu Albertiga. Lõpuks, leidmata hingerahu, otsustab Werther Wahlheimist lahkuda ning asub elama Weimarisse, kus ta alustab oma ametnikukarjääri. Kuigi alguses väidab Werther oma eluga rahul olevat, pettub ta peagi teda ümbritsevate ametnike kiibitsemises ja südametus karjerismis ning otsustab naasta Wahlheimi. Vahepeal on Lotte abiellunud ning Wertheri meeleheide süveneb veelgi. Lõpuks palub Lotte Wertherit, et ta neid nii sageli ei külastaks, kuna loodab nii vähendada Wertheri kannatusi.

Werther mõistab, et üks kolmest, kas Lotte, Albert või ta ise, peab elust lahkuma. Suutmata kellegi haiget teha ning veel vähem kedagi tappa, otsustab ta enesetapu kasuks. Werther saadab Albertile kirja, kus palub kahte revolvrit, ettekäändega, et ta sõidab reisile. Pärast revolvrite saamist tulistab ta endale pähe. Werther maetakse vaikselt, ilma tseremoonia ning vaimuliketa.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]