Nizār Rayān

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Nizar Rayan)

Nizār Rayān (نزار ريان; ka Nizar Ghayan; 6. märts 1959 Jabāliyā1. jaanuar 2009 Gaza) oli palestiina sõjapealik, üks kümnest Ḩamāsi juhist.

Ta õppis Saudi Araabias ja Jordaanias ning sai 1994 Hartumist doktorikraadi ḩadīth'ide alal. Seejärel oli ta Gaza Islamiülikooli professor Gaza linnas. Ta korraldas inimeste kaitsekilpe pommirünnaku ohus olevatele elumajadele.

Rayān kuulus Ḩamāsi juhtkonna siseringi ning oli organisatsiooni sõjalise ja poliitilise tiiva vaheline sidemees.

Väidetavalt tegi Rayān 2002 oma pojale ülesandeks enesetapurünnaku tollases juudi asunduses Elei Sinais Gaza tsooni põhjaservas. Kahekordse enesetapul rünnakuga 14. märtsil 2004 tapeti kokku 11 inimest. Väidetavalt oli Rayān vastutav mitme rünnaku eest Iisraelis. Ta oli Qassāmi Brigaadide juhi Aḩmad al-Ja‘abarī lähedane usaldusalune. Peale selle kavandas ta võimu vägivaldse ülevõtmise Fataḩilt juulis 2007.

Ta sai surma Iisraeli lennukite õhurünnaku tagajärjel Operatsiooni Sulatina raames oma kodus. Koos temaga hukkus kaks tema neljast naisest, neli tema kaheteistkümnest lapsest ja veel 13 tema perekonnaliiget ja 11 majanaabrit. Iisraeli sõjavägi kinnitas, et rünnak oli mõeldud tema tapmiseks.