Nikolai Aleksejev

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib dirigendist; filosoofi kohta vaata artiklit Nikolai Aleksejev (filosoof)

Nikolai Gennadjevitš Aleksejev (vene Николай Геннадьевич Алексеев; sündinud 1. mail 1956 Leningradis) on vene dirigent.

Ta on Peterburi uue dirigeerimiskoolkonna üks silmapaistvam esindaja.[viide?] Nikolai Aleksejevi nimi sai muusikamaailmas tuntuks, kui ta võitis VII Herbert von Karajani nimelise rahvusvahelise dirigentide konkursi (1982).

1983. aastal lõpetas ta Leningradi konservatooriumi sümfooniaorkestri dirigeerimise erialal – juhendajateks Arvīds ja Mariss Jansons.

Pärast mõneaastast töötamist Peterburi Maria Teatris (tolleaegne Leningradi Kirovi-nimeline teater) sai Nikolai Aleksejevist 1985. aastal Uljanovski Filharmoonia sümfooniaorkestri dirigent (hiljem ka peadirigent). Samal aastal võitis ta Vaclav Talichi nimelise rahvusvahelise dirigentide konkursi Prahas ning rahvusvahelise dirigentide konkursi Tokyos. Nikolai Aleksejev on juhatanud kõiki Moskva ja Peterburi tähtsamaid sümfooniaorkestreid ning andnud kontserte Euroopas, USAs ja Jaapanis. Aastail 1995–1998 oli ta seotud Zagrebi Filharmoonia sümfooniaorkestriga Horvaatias. 2000. aastast on Nikolai Aleksejev Peterburi Filharmoonia sümfooniaorkestri dirigent, 2001. aastast koordineerib ta Peterburi Filharmoonia kammerorkestri tööd ning hooajal 2002/2003 oli ta Moskva Suure Teatri esimene külalisdirigent.

Hooajal 1997/1998 oli Nikolai Aleksejev ERSO esimene külalisdirigent ning alates 2001. aasta sügisest kuni 2010. aasta sügiseni oli ta ERSO peadirigent ja kunstiline juht.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]