Nightwish

Allikas: Vikipeedia
Nightwish
2008. aastal Melbourne'is
2008. aastal Melbourne'is
Päritolu Kitee, Soome
Stiilid sümfooniline metal
Tegev alates 1996
Veebileht http://nightwish.com/en/
Koosseis
Tuomas Holopainen
Emppu Vuorinen
Jukka Nevalainen
Floor Jansen
Troy Donockley
Endised liikmed
Tarja Turunen
Sami Vänskä
Anette Olzon
Marco Hietala

Nightwish on soome sümfoonilise metal'i ja gothic metal'i bänd, mis asutati Kitee linnas 1996. aastal.

Nightwish on sümfoonilise gothic metal'i lipulaevu[viide?]. Ka Soomes on ta üks populaarsemaid ansambleid[viide?].

Nightwish on esinenud ka Eestis: 2004. aastal anti kaks kontserti Von Krahli teatris ja 22. septembril 2007 kontsert Rock Cafés.

Ajalugu[1][muuda | muuda lähteteksti]

  • 1996. Bändi tegemise idee sündis Tuomas Holopainenil 1996. aastal, veetes sõpradega aega maal, istudes lõkke ümber. Esimesed kolm laulu, mis olid akustilised, salvestati sama aasta oktoobris ja detsembris. Sellel ajal oli bändis kolm liiget: Tuomas, Tarja ja Emppu.
  • 1997. Liikmetel tekkis soov kuulda, kuidas kõlaks bändi üldine sound, kui lisatakse trummid. Selle tulemusena liitus bändiga trummar Jukka Nevalainen. Akustiline kitarr asendati elektrilisega. Pärast mitut nädalat harjutamist suundus bänd aprillis stuudiosse. Stuudios salvestati 7 lugu, mille võib leida hilisemalt albumilt "Angels Fall First". Mais saadi plaadileping plaadifirmalt Spinefarm. Esialgu oli leping sõlmitud nii, et bänd saab välja anda kaks plaati. Augustis mindi uuesti salvestama ning seekord saadi valmis neli lugu. Enne plaadi "Angels Fall First" ilmumist anti välja esimene singel, mille nimeks oli "The Carpenter". Antud singel jõudis Soome edetabelis 31. kohale. 31. detsembril andis bänd oma esimese kontserdi Kitee linnas. Pärast seda mängiti veel vaid 7 kontserti. Põhjuseks Emppu ja Jukka sõjaväes viibimine ning Tarja keskendumine oma õpingutele. Spinefarm pikendas lepingut kahe plaadi väljaandmiselt kolmele.
  • 1998. Aprillis alustati esimese video filmimist singlile "The Carpenter". Suvel ühines bändiga basskitarrist Sami. Suvel harjutati uusi laule ja stuudiosse mindi augustis. Salvestamine lõpetati oktoobris. 13. novembril anti kontsert Kitee linnas, mille käigus filmiti laulu "Sacrament of Wildreness" esitamist. Laul pärines uuelt albumilt "Oceanborn", mis anti välja 7. detsembril. Uus plaat osutus väga edukaks, mis pani ka bändiliikmeid edu üle imestama.
  • 1999. Talvel anti üle terve Soome mitmeid kontserte. Kevadel anti "Oceanborn" välja ka välismaal. Suvel salvestati ka uus singel "Sleeping Sun", mis oli kirjutatud päikeseloojangu auks ja oli plaadifirma poolt ekstra tellitud. Augustis anti singel välja Saksamaal, lisaks sisaldas see ka laule "Walking In The Air", "Swanheart" ja "Angels Fall First". Ühe kuuga müüs see Saksamaal üle 15 000 eksemplari. Hiljem saadi teada, et "Oceanborn" oli müünud kuldplaadi vääriliselt. Mindi ka esimesele välismaaturneele.
  • 2000. Aasta alguses mindi stuudiosse uue plaadi materjali salvestama. Lauluga "Sleepwalker" võeti osa ka Eurovisiooni Soome eelvoorust. "Sleepwalker" jäi teiseks, kuigi võitis publikuhääletuse ülekaalukalt. Uus album "Wishmaster" anti välja mais ja alustati ka Wishmaster Touri. "Wishmaster" läks Soome edetabelites kohe esimeseks ja kolm nädalat hiljem pärjati neid kuldplaadiga. Uue albumi kiitsid heaks nii fännid kui ka kriitikud. Saksamaa ajakiri Rock Hard nimetas "Wishmasteri" kuu albumiks (juuni 2000), kusjuures edestati selliseid suurnimesid nagu Bon Jovi ja Iron Maiden. Juulis jõuti turneega Lõuna-Ameerikasse. Kolme nädala jooksul külastati Tšiilit, Brasiiliat, Argentinat ja Panamat. Novembris mängiti ka Kanadas. Kontsertidest salvestati esimene täispikk DVD.
  • 2001. Märtsis anti välja kaver Gary Moore'i loost "Over The Hills And Far Away". Antud singel sisaldas ka kahte uut laulu ja uusversiooni loost "Astral Romance", mis pärines esimeselt albumilt. Singile tehti ka video, mis filmiti augustis. Turnee lõppes Soomes Nivala linnas. Sel hetkel oli bänd väga lähedal laiali minemisele. Tuomas läks Lapimaale matkama ja mõtlema, kas see ongi kõik või nende teekond veel jätkub. Laiali minek tuli kõne alla, sest oli mitmeid vastuolusid bändi basskitarristi Samiga. Tuomas soovis bändiga siiski jätkata, kuid see sai toimuda ainult juhul kui Sami välja vahetatakse. Uueks bassimängijaks sai Marco Hietala. Lisaks sellele sai bändi mänedžeriks ammune tuttav ja sõber Ewo Rytkönen.
  • 2002. Uus album "Century Child" tuli välja mais ja tegi müügirekordi – see kuulutati kuldplaadiks kõigest kahe tunniga. Kahe nädala pärast pärjati see plaatinaplaadi auhinnaga. Mitu suvist kontserti Euroopas kanti üle ka televisioonis. Pärast suve tegelesid bändiliikmed mõnda aega teiste projektidega ja lihtsalt puhkasid.
  • 2003. Aasta jooksul reisiti peamiselt turneedega välismaal. Oktoobris ilmus ka nende DVD "End Of Innocence".
  • 2004. Salvestati materjali uue albumi jaoks, mis seekord valmis koostöös Londoni sümfooniaorkestriga Pip Williamsi juhendamisel. Esimeseks singliks oli "Nemo" ja sellele valmis ka video, mille režissööriks tuntud soomlane Antti Jokinen. Muudeti ka plaadifirmat – senise Spinefarmi asemel hakkas plaate välismaal välja andma Nuclear Blast. Uus album "Once" ilmus 7. juunil 2004 ja kuulutati juba samal päeval kuldplaadiks. Sellele järgnes ulatuslik turnee mööda Euroopat, Lõuna-Ameerikat, Kanadat, Jaapanit ja Austraaliat. Teine singel "Wish I Had An Angel" ilmus sügisel. Loole filmiti ka video, mille režissööriks oli Uwe Boll ja see sisaldas katkeid tema filmist "Alone In The Dark".
  • 2005. Juulis avaldati uusversioon singlist "Sleeping Sun", millele tehti ka uus video. Singel avaldati ka uuel kogumikul "Highest Hopes". Oktoobris salvestati turneed lõpetav kontsert Helsingis Hartwall Arenal ja sellest tehti hiljem DVD "End of An Era". Viimase kontserdi järel andis bänd lauljale Tarja Turunenile kirja, milles teatati, et bänd ei soovi suurte vastuolude tõttu temaga enam koostööd jätkata. Hiljem avaldati sama kiri ka ansambli kodulehel.
  • 2006. Laulja avalik vallandamine tõi kaasa väga suure meediakajastuse. Samuti jagas see fännid kahte leeri: ühel pool laulja Tarja toetajad, kes "mustasid" bändi ja teisel pool Nightwishi pooldajad, kes "mustasid" Tarjat. Palju spekuleeriti ka uue naissolisti teemal – pakuti välja palju nimesid, mis tipnes isegi Sarah Brightmani nimetamisega kandidaadiks. Tegelikult korraldati avalik konkurss, mille käigus kuulati üle 3000 demo. Septembris alustati uue albumi kallal töötamist ja lugude kirjutamist.
  • 2007. 24. mail teatati, et uueks naissolistiks on valitud Anette Olzon – seni suurema tuntuseta rokkbändi Alyson Avenue laulja. Esimene singel "Eva" uuelt plaadilt ilmus mais ning ainult internetipõhiselt. Juunis filmiti Los Angeleses veel kahe singli videod "Bye Bye Beautiful" ja "Amaranth". "Amaranth" ilmus augustis. Uus plaat "Dark Passion Play" ilmus septembris, see kuulutati plaatinaplaadi vääriliseks juba kahe päeva pärast. Kohe alustati ka maailmaturneed.
  • 2008. Terve aasta möödus suure turneetamisega, mille käigus esineti Ameerika Ühendriikides, Lõuna-Ameerikas, Austraalias, Jaapanis, Hiinas ja mitmel poolt Euroopas. Ansambel sai mitu auhinda ning sai kinnitust, et uus laulja ületas talle pandud ootusi.
  • 2009. Nightwish esines Ameerika Ühendriikides ja mitmel Euroopa suvisel festivalil. Turnee "Dark Passion Play" lõpetas kontsert Helsingi Hartwall Arenal. Pärast seda taandus bänd avalikkuse eest, et asuda ette valmistama järgmist albumit.
  • 2010. Aasta esimene pool möödus lugude ettevalmistamise ja harjutamise tähe all. Oktoobris läks bänd stuudiosse, et salvestada uus album "Imaginaerum".
  • 2011. 2011. aastal jätkus töö uue albumi kallal. Veebruaris teatas bänd, et plaanis on teha albumi lugudel põhinev muusikaline fantaasiafilm. Album "Imaginaerum" anti välja novembris.
  • 2012. 1. oktoobril 2012 avaldatud pressiteates teatasid Nightwish ja senine laulja Anette Olzon, et nende teed on sõbralikult lahku läinud. Imaginaerumi maailmaturnee lõpuni asendab Olzonit Floor Jansen. Film "Imaginaerum" esilinastus 10. novembril. Enne esilinastust andis bänd täispika kontserdi Helsingis Hartwall Arenal.
  • 2013. Jaanuaris teatas endine laulja Anette Olzon oma blogis, et ta ootab last. Paljud fännid arvavad, et sel põhjusel Anette lahkuski. Nüüd kirjutab Anette oma Nightwishi-aastatest raamatut. Tuomas Holopainen on teatanud, et aasta alguse pühendab ta sooloprojektile, mis ilmub aasta lõpus. Leping Floor Janseniga lõpeb augustis ja bänd on teatanud, et siis otsustatakse, mis saab edasi.

9. oktoobril teatas Nightwish pressiteates, et bändiga on liitunud Floor Jansen ja Troy Donockley, seega jätkab Nightwish kuueliikmelisena.[2]


Liikmed[3][muuda | muuda lähteteksti]

  • Tuomas Holopainen – klahvpillid (lugude autor)
  • Emppu Vuorinen – kitarr

Endised liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

  • Anette Olzon – laulja 2007–2012
  • Tarja Turunen – laulja 1996–2005
  • Sami Vänska – basskitarr 1998–2001
  • Marco Hietala – basskitarr 2002–2021

Ajutised/mitteametlikud liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

  • Troy Donockley – iiri torupill, tinavile, taustalaul 2007–2013
  • Floor Jansen – laulja 2012–2013

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Stuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Ametlik koduleht
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 31. oktoober 2012. Vaadatud 9. oktoobril 2013.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  3. Ametlik koduleht