Sadulamägi

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Neeruti Sadulamägi)
Sadulamägi, 2007
Sadulamägi, 2021

Sadulamägi (ka Neeruti Sadulamägi) on linnamägi Lääne-Viru maakonnas Kadrina vallas Neeruti külas. Linnamägi asub Eesjärve ääres.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene ja peamine osa on suhteliselt väike Kalevipoja sängi tüüpi linnus. Õueala on seal ligikaudu 900 ruutmeetrit.

Sellega liituvad kagu pool eeslinnustena kaks ülejäänud osa. Sealsete siseõuede pindala on ligikaudu 5000 ja 2500 ruutmeetrit.

Pealinnuse ala on loode poolt eraldatud 5–6 m sügavuse ja 15–20 m laiuse kraavi ning valliga. Valli kõrgus välisküljelt on 6–7 m, siseküljelt aga 2 m. Kagupoolse valli kõrgus on 1,5 m. Valli ääres on kuni 6 m sügavune kraav. Muinaslinna teise, keskmise osa kaguküljel, vastu kolmandat osa, on kahest vallist ja kraavidest moodustuvad kaitseehitised. Neist esimese, sisemise valli kõrgus on siseküljelt 3 m, välisküljelt aga 4–5 m. Valli laius jalamilt on kuni 20 m. Sisemise ja välimise valli vahel on 20 m laiune lame kraavinõgu. Kohati ebamäärase ilmega välise valli kõrgus on kuni 2 m. Valli ääres on ebaühtlase sügavuse ja laiusega madal kraav. Kolmanda linnuseosa kaguküljel oleva valli kõrgus on siseküljelt 0,7–0,8 m, välisküljelt aga 1,2 m. Valli välisküljel on 0,5 m sügavune kraav. Muinaslinna eri osad ja nende kaitseehitised on rajatud tõenäoliselt eri aegadel. Oletatavasti pärineb I aastatuhande viimasest ja II aastatuhande esimesest veerandist.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eesti arhitektuur III. Üldtoimetaja Villem Raam. Tallinn 1997.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]