Nation of Islam

Allikas: Vikipeedia
Elijah Muhammad kõnelemas. Pildil on näha ka Muhammad Ali

Nation of Islam (lühend NOI) on mustanahaliste ülimuslikkust kuulutav USA religioosne ja poliitiline liikumine, mille rajas 1930 Wallace Fard Muhammad. Liikumine on tuntud ka nimega Black Muslim Movement ('Mustanahaliste Islamiliikumine'), mida NOI heaks ei kiida. Harlemis tunti seda liikumist 1950. aastatel ka nimega God's Angry Men ('Jumala vihased mehed').

Liikumise ametlik eesmärk on USA ja kogu maailma mustanahaliste vaimuliku, vaimse, sotsiaalse ja majandusliku olukorra "ülesäratamine".

NOI juht on praegu Louis Farrakhan.

Organisatsiooni peakorter on Chicagos. Seda nimetatakse The National Centeriks ning seal asub mošee nr 2, mida praegu tuntakse Maarja mošee (Mosque Maryam) nime all. Jeesust (keda nimetatakse araabiapäraselt Isa) peetakse islami õpetuse kohaselt prohvetiks ja saadikuks.

NOI ametlik ajaleht USA-s on The Final Call.

Nation of Islam

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1930–1975[muuda | muuda lähteteksti]

Organisatsiooni asutas 1930 USA-s Wallace Fard Muhammad, keda NOI peab Jumala kehastuseks.

Üks Wallace'i esimesi jüngreid oli Georgiast pärit Elijah Poole, kes tutvus temaga Detroitis Muhammadi abikaasa Clara Muhammadi kaudu. Fard Muhammad andis hiljem talle andis uueks nimeks Elijah Muhammad. Elijah Muhammad hakkas jutlustama, et Wallace Fard Muhammad on Jumal ise.

Elijah rajas kogu USA-s mošeesid, mida NOI-s nimetatakse templiteks. Neile andis ta numbrid rajamise järjekorras. New Yorgis asuvat NOI mošeed nimetatakse praegugi "Tempel nr 7". Peatempel on pühendatud Maarjale.

Elijah Muhammadi jüngrid levitasid tema õpetust kõikjal, alates tänavatest ja lõpetades vanglatega. Õpetuse võttis oma venna Philberti kaudu vastu röövimise eest süüdi mõistetud vang Malcolm Little, kes pärast vanglast vabanemist 1952 liitus NOI-ga ning sai tuntuks Malcolm X-i nime all. (NOI liikmed võtavad endale perekonnanimeks "X" ('tundmatu') või ka "I", sest nad loobuvad kõigest, mis nad sellelt maailmalt on saanud, kaasa arvatud perekonnanimi, mille nende esivanemad on saanud orjapidajatelt (orjanimi). "X" märgib seda, et tegelik aafrika nimi on kaduma läinud ja teadmata. On väidetud, et NOI liikmed saavad õiguse kanda nime "X" alles pärast seda, kui nad on mõnda valget raskelt vigastanud või tapnud ning seda tõestanud[viide?]. Hiljem saavad nad araabia nime, mis vastab inimese isiksusele ja iseloomule. Malcolm X sai lõpuks nimeks El-Hajj Malik El-Shabazz.)

NOI õpetuse kohaselt on avalikes koolides "niinimetatud ameerika neegreid" avalikes koolides valesti õpetatud, et säilitada valgete domineerimist. Vastukaaluks tolleaegsetele rassiliselt segregeeritud koolidele rajas NOI mitmes linna sõltumatu kooliUniversity of Islam ('islami ülikool'). See viis vastasseisule võimudega. Aastal 1934 viidi NOI Detroiti kolis läbi politseioperatsioon, mille käigus arreteeriti 12 õpetajat "kaasaaitamise eest alaealiste õiguserikkumistele". Et õpilased ei käinud ametlikult tunnustatud koolis, käsitati neid koolikohustusest kõrvalehoidjatena. NOI pooldajad korraldasid Detroiti politsei peakorteri ees meeleavaldusi, millel nõuti õpetajate vabastamist ja avaldati toetust NOI erakoolile.

Elijah Muhammad on seda kommenteerinud nii: "Ka Detroitis, kus politsei meid aprillis 1934 esimest korda ründas, olime relvastamata. Usklikest ei saanud siiski surma. Nad avaldasid vastupanu politseinikele, kes ründasid neid ilma mingi õiglase põhjuseta, vaid sellepärast, et nad tahtsid, et meie muslimitest lapsed käiksid nende koolides. Me keeldusime lubamast põhikooliealistel lastel käia avalikus koolis, kuigi vanematest teismelistest keskkoolilapsed võisid seda teha. Kuid lubatagu meil oma lapsi esimesena kujundada." (Elijah Muhammed. Message to the Blackman in America, Muhammad's Temple No. 2, 1965.)

Aastal 1955 võttis NOI õpetused vastu kalüpsolaulja, näitleja ja viiuldaja Louis Eugene Walcott, kes sai tuntuks Louis Farrakhani nime all ning sai hiljem NOI juhiks. Ta tutvus Elijah Muhammadi õpetusega pärast NOI iga-aastase Saviours' Day kokkutuleku külastamist Chicagos. Pärast Malcolm X-i mõrvamist 1965 sai Farrakhanist mošee nr 7 imaam ja organisatsiooni ametlik esindaja. Kui organisatsioonis toimus 1975 Elijah Muhammadi surma järel õpetuslik lõhenemine, sai Farrakhanist Elijah Muhammadi õpetustele truuks jäämist pooldava suuna juht.

Tuntud inimestest ühines NOI-ga ka poksija Cassius Clay, kelle nimeks sai Muhammad Ali.

Üks päev pärast Elijah Muhammadi surma veebruaris 1975 kuulutati 26. veebruaril iga-aastaste Savior's Day pidustuste ajal ühehäälselt uueks juhiks tema poeg Wallace (Warith Deen Muhammad). Varem oli ta teisitimõtlemise pärast ning usuliste erimeelsuste pärast oma isaga liikumisest korduvalt ajutiselt välja heidetud. Tema liikmesus oli 1974. aastaks alaliselt taastatud.

Muslim American Society[muuda | muuda lähteteksti]

Kui W. D. Muhammad kinnitati NOI ülemvaimulikuks (Supreme Minister), hakkas ta kohe oma isa uskumusi ja praktikaid revideerima ning lähendama NOI-s sunnismile. Ta distantseerus avalikult oma isa teoloogiast ning mustanahaliste separatismist ning sõlmis sidemed USA islamiringkondadega.

Aastal 1977 väljendas Farrakhan avalikult oma mittenõustumist NOI lähenemisega sunnitlikule islamile ning lõi koos teda pooldava vähemusega NOI-st lahku. W. D. Mohammad nimetas oma organisatsiooni mitu korda ümber, jäädes lõpuks nime "Muslim American Society" juurde. Enamikust tema pooldajatest said traditsioonilise islami järgijad.

Uus NOI[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 1981 teatas Farrakhan, et "vana" organisatsioon Nation of Islam on taastatud ning jätkas Elijah Muhammadi õpetuse kuulutamist. Tema algatusel korraldati 1995. aastal "Million Man March". Louis Farrakhan on praegu NOI juht ning elab endises Elijah Muhammadi kodus Chicagos.

Nation of Islam ja islam[muuda | muuda lähteteksti]

Enamik maailma muslimeid ei kiida seda organisatsiooni heaks, sest nende õpetus lahkneb algsest islamist. Seda õpetust nimetatakse põlastavalt farrakhanismiks.

Nation of Islam ja islam on ühel meelel paljudes asjades, sealhulgas selles, et

Islam ei tunnista järgmisi NOI õpetusi:

Kuuldused Michael Jacksoni liikmesusest[muuda | muuda lähteteksti]

Michael Jacksoni kohta levisid valekuuldused, et ta on 2003. aastal astunud NOI-sse, kuigi ta oli kuulutanud end Jehoova tunnistajaks. Asi oli selles, et ta oli palganud mõned NOI liikmetest ihukaitsjad.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]