Mäksa vald

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib aastatel 1991–2017 eksisteerinud vallast; 1939. aastal loodud valla kohta vaata artiklit Mäksa vald (1939); varasema valla kohta vaata artiklit Mäksa vald (Võnnu kihelkond)

Mäksa vald


Pindala: 134 km² (2016)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke: 1723 (1.01.2017)[2] Muuda Vikiandmetes
Rahvastikutihedus: 12,9 in/km²
EHAKi kood: 0501[3] Muuda Vikiandmetes
Keskus: Melliste

Mäksa vald oli vald Tartu maakonnas.

Loodus[muuda | muuda lähteteksti]

Mäksa valla pindala oli 136,5 km2, suuruse järgi oli Tartumaa 19 valla hulgas kuuendal kohal. Mäksa vald ulatus läänest itta umbes 25 kilomeetrit ja põhjast lõunasse umbes 9 kilomeetrit. Omavalitsuses oli umbes 4700 ha metsamaad, 600 ha rohumaad ja 4600 haritavat maad.

Looduslikult asus Mäksa vald Peipsi madaliku ja Ugandi lavamaa vahel. Maastikku iseloomustab lainjas tasandik, mis kohati omandab väikekühmustikulise ilme. Valda läbis Võrtsjärvest alguse saav ja Peipsi järve suubub Emajõgi, mis on ainsa jõena Eestis täies ulatuses laevatatav.

Mäksa vald jäi Ida-Eesti suurte soomassiivide piirkonda, rohkem kui kolmandiku omavalitsuse pinnast hõlmab looduskaitse alla kuuluv Emajõe-Suursoo. Emajõe-Suursoo puhul on tegemist ühe vanima Tartumaa sooga. Aegade jooksul on soomassiivist välja kujunenud Eesti suurimaks deltasoostikuks, mille ulatus põhjast lõunasse on 30 kilomeetrit ja läänest itta 18 kilomeetrit. Soo pindala on umbes 200 km2. Emajõe-Suursoo põhiline väärtus on märgade elupaikade suur mitmekesisus ning ulatuslik ja terviklik, regioonile ainuomane Emajõe deltasoostik koos haruldaste, ohustatud ja kaitsealuste liikide ja kooslustega.

Maavaradest leidus Mäksa vallas ehitusliiva, ehituskruusa, hästilagunenud turvast, järvemuda ja järvelupja.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Mäksa vald moodustati 1991. aasta 16. mail.[4]

Mäksa vallavanemad olid:

2016. aastal sõlmisid Haaslava, Mäksa ja Võnnu vald ühinemislepingu.[6] 2017. aasta Eesti omavalitsuste haldusreformi käigus moodustus nende kolme valla ning Meeksi valla Järvselja ja Rõka küla ühinemisel uus omavalitsusüksus – Kastre vald.

Asustus[muuda | muuda lähteteksti]

Külad[muuda | muuda lähteteksti]

AruaiaKaagvereKaarlimõisaKastreMellisteMäksaMäletjärvePokaSarakusteSudasteTammevaldmaTigaseVana-KastreVeskimäeVõrukülaVõõpste

Viited[muuda | muuda lähteteksti]