Mwambutsa I

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Mwambutsa Mbariza)
 See artikkel räägib ajaloolisest kuningast; pärimusliku kuninga kohta vaata artiklit Mwambutsa I (pärimuslik)

Mwambutsa I Mbariza ehk Mwambutsa III Mbariza ehk Mwambutsa III Syarushambo Butana (suri umbes 1796 Kinywamaganas) oli Burundi kuningas umbes 1767 – umbes 1796 (pärimuse järgi umbes 1800 – umbes 1830).

Tema eelkäija oli Mutaga III. Mwambutsa I järel Ntare IV nime all kuningaks tema ainus poeg Ngambiri.

Mutaga III-st jäi maha kolm poega Mbonyingingo, Sebitungwa ja Ntisemberwa, kes kõik pretendeerisid troonile. Legendi järgi otsustati, et kuningaks saab see, kes tõstab iga-aastasel Muganuro pidustusel üles dünastilise trummi Karyenda. See õnnestus ainult noorel Ntisemberwal, ja kui ta trummi üles tõstis, hakkas trumm iseenesest häält tegema. Ntisemberwa krooniti ja ta võttis nimeks Mwambutsa.

Algul valitses ta mõnest õpetajast regentide abiga. Regendid püüdsid teda mitu korda tappa. Ühe tuntud legendi järgi kutsuti ta Kogabami jõkke ujuma. Jõepõhja olid pandud teravad odad. Mwambutsa, kes kahtlustas atentaati, saatis ette ühe teenri, kes äkki suri, kusjuures vesi värvus punaseks.

Legendi järgi otsustas Mwambutsa võistlejatest lahti saada. Ta korraldas oma lossis peo ning kutsus kõik, keda ta kahtlustas, sealhulgas vennad, kes koos perekondadega olid segatud vandenõudesse. Ta jootis nad Urwarwa (banaaniõluga) täis ja süütas lossi. Kõik põlesid sisse. Tulekahju aga levis kiiresti, süüdates kogu riigi ja põhjustades suure kuivuse. Abapfumud andsid kuningale nõu end ohverdada, et sellele õnnetusele lõppu teha. Kuningas hüppas oma pearesidentsi Kinywamagana söeahju, suri ja päästis sellega riigi.