Mustjala valla lipp

Allikas: Vikipeedia
Mustjala valla lipp

Mustjala valla lipp on endise Eesti haldusüksuse Mustjala valla lipp.

Lipp kinnitati 2. augustil 1998.

Lipu kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Valla lipuks on ruudukujuline vapilipp, vertikaalselt sirgelt ja horisontaalselt laineliselt poolitatud kangas, mille vardapoolne ülemine ja lehvipoolne alumine väli on valged, vardapoolne alumine sinine ning lehvipoolne ülemine roheline. Vardapoolsel valgel väljal paikneb kaldasendis roheline tähtrist, selle haardes neli sinist sõõri.

Lipu normaalmõõtmed on 105×105 cm.

Põhjendus[muuda | muuda lähteteksti]

Lipuvärvid tähistavad paest pinnast, merd ja metsarohkust ja lipuväljade jaotus viitab valla pankrannikule, tähtrist koos sõõridega sümboliseerivad kadakaokkaid ja -marju.

Lipu kasutamise kord[muuda | muuda lähteteksti]

Lippu kasutati järgnevalt:

  1. Lipp heisati valla tähtpäevadel, valla avalikel üritustel ja muude sündmuste korral, milleks vallavalitsus annab sellekohase korralduse.
  2. Valla lipp heisati vallavalitsuse hoonel volikogu istungi toimumise ajal.
  3. Lipumasti kõrgus on ligikaudu kuus korda suurem lipu laiusest, seinalipu varda pikkus on ligikaudu kolm korda suurem lipu laiusest.
  4. Heisatud lippudel jääb lipukanga alumine serv maapinnast vähemalt kolme meetri kõrgusele.
  5. Valla lipu heiskamisel leinalipuna kinnitati lipu ülemisse otsa 100 mm laiune must lint, mille mõlemad otsad ulatusid kuni lipukanga alumise servani, või heisati lipp poolde lipumasti.
  6. Valla lipu heiskamisel koos Eesti riigilipuga, mõne teise riigi, maakonna, omavalitsuse või muu lipuga, siis lippude poolt vaadates asetses paremal Eesti riigilipp, sellest vasakul välisriikide lipud prantsuskeelsete riiginimede tähestikulises järjekorras, seejärel maakondade lipud tähestikulises järjekorras, seejärel valdade lipud tähestikulises järjekorras ja seejärel Mustjala valla lipp vasakul äärel. Lipud peavad olema ühelaiused, iga lipp heisatud eri lipuvardasse või masti ja samale kõrgusele.
  7. Valla lipu võivad heisata kõik Mustjala valla kodanikud eramajadel, ettevõtted ja organisatsioonid oma hoonetel lipuhoidlasse või maapinnalt tõusvasse lipumasti. Heisatav lipp peab vastama Mustjala valla põhimääruse nõuetele, olema puhas ja terve.
  8. Valla lipp heisatisuveajal kell 8.00, talveajal kell 9.00 ja langetati päikeseloojangul, kuid mitte hiljem kui kell 22.00 või ürituse lõppedes.
  9. Valla lipu valmistamine toimus vallavalitsuse loal. Vallavalitsus võis anda loa valla lipuvärvide kasutamiseks ettevõtete või asutuste kirjablankettidel, reklaamil jne lepingu alusel.
  10. Kasutamiskõlbmatuks muutunud vallalipp kuulub sündsal viisil hävitamisele.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]