Muḩammad ibn Mūsā al-Khwārizmī

Allikas: Vikipeedia
Al-Khwārizmī Nõukogude Liidu margil

Muḩammad ibn Mūsā al-Khwārizmī (eesti traditsioonis varem al-Horezmi; u 780, Horezm – u 850) oli 9. sajandil tegutsenud pärsia matemaatik, astronoom ja geograaf. Al-Khwārizmī on hüüdnimi, mis viitab ta päritolule Horezmi linnast, mis asub tänapäeval Usbekistanis ja kannab nime Xiva.

Suure osa oma elust töötas al-Khwārizmī Abbasiidide dünastiasse kuuluva kaliifi Abū Jaʿfar Abdullāh al-Māʾmūn ibn Harūni kutsel Bagdadis, Tarkuse Majas (Bait al-Hikma).

Tema teos "Kitab al-Jabr wa-l-Muqabala" esitas esimese süstemaatilise lineaar- ja ruutvõrrandite lahenduse. Koos Diophantusega peetakse al-Khwārizmīd üheks algebra rajajaist. Sõna algebra tuleb terminist al-jabr, mis on üks kahest meetodist, mida al-Khwārizmī kasutas ruutvõrrandite lahendamiseks.

Araabia numbrite populariseerimisel olid oluline koht tema raamatul "Hindu numbritega arvestamisest" (825).

12. sajandil tõlgiti al-Khwārizmī tööd ladina keelde, kus kasutati autori nimekuju Algorithmi. Sellest tuleneb üksikasjalike tegutsemisjuhiste nimetus algoritm. Samuti levis ladina tõlkes tema töö India numbritest, mis tutvustas Läänes positsioonilist kümnendsüsteemi.

Al-Khwārizmī kirjutas ka astronoomiast ja astroloogiast ning revideeris Ptolemaiose "Geograafias" avaldatud seisukohti.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]