Mohamed Nasheed

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Mohamed Anni Nasheed)
Mohamed Nasheed
Sünniaeg 17. mai 1967 (56-aastane)
Koduleht http://raeesnasheed.com/

Mohamed Nasheed (divehi keeles މުޙައްމަދު ނަޝީދު; sündinud 17. mail 1967 Males) on Maldiivide poliitik, 11. novembrist 2008 kuni 7. veebruarini 2012 Maldiivide president, alates 29. maist 2019 Maldiivide parlamendi esimees.

Maldiivide esimestel demokraatlikel mitmeparteilistel presidendivalimistel valiti Mohamed Nasheed riigi presidendiks. 28. oktoobril 2008 peetud presidendivalimiste teises voorus saavutas ta võidu 30 aastat riiki valitsenud senise presidendi Maumoon Abdul Gayoomi üle.

Mohamed Nasheed (2009)

Mohamed Nasheed on üks Maldiivide Demokraatliku Partei asutajaid. Ta on kuulunud ka parlamenti. Opositsioonijuhina oli ta üks eelmise presidendi poliitika ägedamaid kriitikuid ning teda on selle eest korduvalt süüdi mõistetud ja vangistatud. Tema hüüdnimi rahva hulgas on Anni.

Mohamed Nasheedi ametiaeg presidendina pidi kestma viis aastat, kuid 7. veebruaril 2012 astus ta pingelises poliitilises olukorras, kus riigis olid juba pikemat aega toimunud ekspresident Gayoomi toetajate meeleavaldused, ametist tagasi. Nasheedi poolehoidjad süüdistasid ka armeed ja politseid tema survestamises tagasiastumiseks. Uueks presidendiks vannutati samal päeval senine asepresident Mohammed Waheed Hassan.

Eelnev
Maumoon Abdul Gayoom
Maldiivide president
20082012
Järgnev
Mohammed Waheed Hassan