Mnemooniline suur süsteem

Allikas: Vikipeedia

Suur süsteem, tuntud ka kui foneetiline numbrisüsteem, foneetiline mnemosüsteem või Herigone mnemosüsteem, on mnemovõte, mida kasutatakse numbrite meelde jätmiseks. Süsteemi iva on selles, et numbrid teisendatakse kaashäälikuteks, seejärel täishäälikute lisamisega sõnadeks. Süsteem töötab lähtudes printsiibist, et pilte on numbritest kergem meeles pidada[1]

Süsteem[muuda | muuda lähteteksti]

Iga number on seotud ühe või enama kaashäälikuga. Ükski täishäälik numbritega ei seostu. Seega saab numbritele vastavate kaashäälikute vahele panna täishäälikuid nii, et need kergesti ettekujutatavaid pilte moodustaks. Eesti keeles võib kasutada näiteks järgmist numbrite kaashäälikutega seostamise versiooni:

Number Seotud kaashäälik Mnemoonika
0 n null algab "n" tähega.
1 l 1 ja l näevad sarnased välja
2 k , g kaks algab "k" tähega, "g" on nõrk "k"
3 m "m" meenutab külili kolme ja tal on kolm allharu
4 t kui neli tagurpidi keerata, siis meenutab ta tooli ja toolil on neli jalga. Tool algab "t" tähega.
5 v , w , f rooma number viis tähis on "V", viis algab "v" tähega eesti ja "f" tähega inglise keeles.
6 p , b nõrk "b" näeb välja nagu kuus. "p" on nagu tugev "b".
7 s seitse algab "s" tähega
8 r suurel "R" tähel on vaja vaid alt natuke juurde joonistada, et ta näeks välja nagu 8.
9 j , d , h kõik kolm on pikad tähed ("j" allapoole, "d" ja "h" ülespoole), kui "d" ülemine kriipsu osa ära kustutada, siis saab temast kirja "a" tähe. Siis saame kolmest tähest kokku sõna "jah", mille saab meelde jätta lausega: "Jah, kassil on üheksa elu".

Põhimõtteliselt võib numbritele vastavaid tähti ka muuta, aga peaasi, et need süsteemi kasutajal meeles püsiks ja tema rakenduslikud oleks.

Näide: Jätmaks meelde arvu pii esimesi numbreid 3.141592653[2] saame numbrid teisendada piltideks MaaL (31) TaLV (415) JuGaPuu (926) VaiM (53). Need pildid võib omavahel kokku siduda mnemoonilist seostamist kasutades või teekonna meetodi abil.

Harjutamisega muutub see esialgu keerulisena näiv tehnika vägagi efektiivseks.

Rakendusi[muuda | muuda lähteteksti]

  • Telefoninumbrite meelde jätmiseks. Esmalt võiks proovida moodustada võimalikult palju numbreid kaasavaid sõnu ja need siis omavahel kokku siduda lause moodustamise, mnemoonilise seostamise või teekonnameetodi abil. Oluline on saadud kujutlus ka telefoninumbri omanikuga seostada.
  • Aastaarvude meelde jätmiseks.
Näide: Esimese üldlaulupeo toimumisaasta (1869) meelde jätmiseks võib ette kujutada LooRiPooDi, kust kõik laulupeolised endale peo puhul loorid ostavad.
  • Suurt süsteemi võib kombineerida ka mnemoonilise nagi süsteemiga nimekirjade meelde jätmiseks. Suure süsteemi abil võib luua vastavad nagid.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tõlke aluseks olnud ingliskeelne Wikipedia artikkel, mille viiteid ma pole üle kontrollinud
  2. "100 000 esimest pii numbrit". Originaali arhiivikoopia seisuga 27. november 2020. Vaadatud 21. märtsil 2014.